Spricka i Alliansen när C och L hoppar av misstroendevotum

Montage. Foto: Alliansen/Arbeiderpartiet
Montage. Foto: Alliansen/Arbeiderpartiet
  • Torsdag 14 sep 2017 2017-09-14
E-post 297

SVERIGE Det har uppstått en öppen konflikt inom Alliansen sedan Centerpartiet och Liberalerna under eftermiddagen idag meddelat att de inte tänker gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det rapporterar flera medier.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade kvart över fyra till presskonferens. Vid den meddelades att hans parti inte kommer gå vidare med den misstroendeförklaring mot försvarsministern som Alliansen kom överens om i somras med anledning av den IT-skandal som Transportstyrelsen skakats av.

En knapp halvtimme innan själva presskonferensen twittrade såväl Björklund som C-ledaren Annie Lööf att de inte tänker stödja misstroendet. ”KU:s granskning får fortsätta”, tycker L-ledaren medan Lööf manar till ”sans och balans”.

Moderaterna och Kristdemokraterna meddelar emellertid att de tänker gå vidare med den misstroendeförklaring som man kom överens om inom Alliansen i somras. Och Sverigedemokraterna uppgav tidigare i veckan att de vill fälla hela regeringen med anledning av skandalen.

Att C och L hoppar av misstroende­förklaringen gör att det nu uppstått en spricka inom Alliansen. Under torsdagskvällen deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Jan Björklund i SVT:s Aktuellt. Men de båda partiledarna ville inte mötas i debatt utan satt istället med ryggen mot varandra vid varsitt bord. Detta på order från KD:s stab.

– Vi har som princip att vi inte debatterar mot varandra, förklarade Busch Thor i SVT.

Men den märkliga markeringen tolkas ändå som att det finns en djup spricka inom Alliansen och att de båda sidorna har svårt att prata med varandra efter att C och L anses ha svikit misstroendeförklaring man kommit överens om.

Istället debatterade Björklund med SD-ledaren Jimmie Åkesson som tycker att det är dålig stil men väntat att C och L hoppar av.

– Jag tycker det är svagt att inte stå för det man sade, sade han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag