Sprickan i Moderaterna: ”Regeringsdugligheten riskeras”

Rasmus Törnblom är djupt kritisk till Moderaternas nya utspel om att stänga gränserna. Foto: Per Pettersson / Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Tisdag 10 nov 2015 2015-11-10
E-post 87

SVERIGE Moderaternas nya hårda linje i migrationsfrågan har skapat en spricka i partiet. ”Det nya förslaget om särskilda gränskontroller är knappast genomarbetat eller enkelt att genomföra. Därmed riskeras inte bara migrationspolitiken utan också Moderaternas regeringsduglighet”, skriver Rasmus Törnblom från MUF i en debattartikel.

Det tog ett drygt år från det att Fredrik Reinfeldt, då partiledare i Moderaterna, lanserade det berömda begreppet om att ”öppna era hjärtan”. Efter valet har retoriken snabbt ändrats och under måndagen presenterade den nya partiledaren Anna Kinberg Batra en helt annan politik.

– Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps, slog moderatledaren fast på en presskonferens.

Moderaternas nya förslag bygger på att i praktiken stoppa invandringen genom tillfälliga gränskontroller. På så sätt ska asylsökare förmås att söka asyl i andra EU-länder, menar moderatledaren.

Spricka i synen på migration

Moderaterna har länge försvarat idén om öppna gränser och en i princip fri invandring till Sverige. Partiets ungdomsförbund, MUF, är den del av den moderata rörelsen som mest av alla står fast vid idén om att Sverige fortsatt ska ha en generös invandring. Nu har frågan blivit så pass stor att MUF öppet går emot partiledningen.

”Det nya förslaget om särskilda gränskontroller är knappast genomarbetat eller enkelt att genomföra. Därmed riskeras inte bara migrationspolitiken utan också Moderaternas regeringsduglighet”, skriver förbundsordförande i MUF, Rasmus Törnblom, på Expressen Debatt.

Törnblom är inte ensam i sin kritik mot partiledningen i Moderaterna och den nya linjen i migrationsfrågan. I en debatt i Sveriges Radio P1 på tisdagen valde Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson att ge beröm till Rasmus Törnblom och MUF när hon debatterade ämnet med Ivar Arpi från Svenska Dagbladet.

Även i sociala medier är ungdomsförbundets ordförande mycket kritisk till den nya linjen som Moderaterna slagit in på. Han beskriver linjen som en slags tävling mot botten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag