Springare om åklagarens förundersökning: ”Man har jobbat väldigt hårt för att hitta något”

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 aug 2017 2017-08-23
E-post 1664

ÖREBRO Springare är inte förvånad att särskilda kammaråklagaren inleder förundersökning om dataintrång, efter att han berättat om invandrares överrepresentation inom grova brott. – Jag är ju inte förvånad över att man driver det här så långt, det ligger helt i linje med vad man bestämt sig för. Man har ju jobbat väldigt hårt för att hitta något embryo till någon form av brottslighet kring, där det här började då, mitt Facebookinlägg, säger Peter Springare till Nyheter Idag. 

Turerna fortsätter runt Örebropolisen och Nyheter Idag-krönikören Peter Springare, som i vintras skrev ett Facebookinlägg om kriminella invandrares överrepresentation inom grova brott i Örebro Län. Inlägget blev viralt och Peter Springare blev internationellt känd.

Polismyndigheten svarade med att anmäla Springare för hets mot folkgrupp, något de sedan fick lägga ner. Därefter svarade Springare på åklagaren Louise Helledays debattartikel ”Peter Springares beskrivning är kraftigt överdriven” i lokaltidningen Nerikes Allehanda. Med rubriken ”Det är ingen ’tes’ jag driver” sågade han åklagarens argumentation, varpå han återigen blev anmäld av polismyndigheten, då för dataintrång.

Polismyndigheten misstänker att Springare gjort slagningar i polisregistret på ett sätt som inte är tillåtet.

Under måndagen 21 augusti fattade särskilda kammaråklagaren beslut om att inleda en förundersökning gällande det påstådda dataintrånget.

– Jag är ju inte förvånad över att man driver det här så långt, det ligger helt i linje med vad man bestämt sig för. Man har ju jobbat väldigt hårt för att hitta något embryo till någon form av brottslighet kring, där det här började då, mitt Facebookinlägg, säger Peter Springare till Nyheter Idag.

Springare anser ändå att han kommit lindrigt undan och jämför med medarbetare som, enligt Springare, fått erfara än värre behandling från sin arbetsgivare, Polismyndigheten.

–Det är ju jättemånga medarbetare som får känna på det här på ett helt annat sätt. Med mobbning och ren kränkande särbehandling så folk blir helt förstörda och får sjukskriva sig då när de sätter igång sin apparat för att tysta frispråkiga medarbetare. Så i den delen är jag inte ett dugg förvånad, utan det här hade jag ju räknat med.

Springare uppger att han blivit förhörd och delgiven misstanke. Han nekar till brott.

– Jag har ju blivit hörd och delgiven misstanke om dataintrång och har ju naturligtvis förnekat brottet. Sen kan jag inte utveckla i detalj vad det är då. Det som anförts mot mig i samband med det anser ju jag definitivt inte harmoniserar överhuvudtaget med de kriterier, rekvisit, i paragrafen kring dataintrång som finns reglerat i brottsbalken.

Springare understryker att han inte, i detalj, kan gå in på vad det gäller eftersom det kan störa förundersökningsarbetet.

– Sen kan jag ju senare, när det här är slut då, säkert kunna delge vad de har påstått och vad jag har sagt och hur man lagt upp det här då. Men det kan jag inte göra nu då, då det pågår en förundersökning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag