Springare om Anne Ramberg: Läs på och be om ursäkt!

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 9 feb 2018 2018-02-09
E-post 7324

DEBATT Peter Springare slår tillbaka mot Svenska advokatsamfundets Anne Rambergs rasistinsinuationer och utspel.
”Så innan Anne Ramberg kan visa en sådan statistik som motsäger vad jag sade i Göteborg, vore det klädsamt av henne att inte dra mig i smutsen offentligt igen. Utan läs på och gör om och gör rätt, Anne Ramberg”, skriver Springare

 

DEBATTARTIKEL av Peter Springare

Det här är en debattartikel av Örebropolisen tillika Nyheter Idag-krönikören Peter Springare. Åsikterna som uttrycks i artikeln är skribentens egna.

För mig är det häpnadsväckande att Anne Ramberg, ordförande i Svenska Advokatsamfundet, inte har bättre förmåga att läsa och tolka en rapport från BRÅ. Svensk rättsväsendes sanningssägande statistikkälla. Anne Ramberg fick igår utrymme i TV4 nyheterna att ”rasa” över ett uttalande jag gjort i samband med en föreläsning i Göteborg. Som parentes kan sägas, att jag inte föreläste i huvudsak om invandrare och kriminalitet, utan om vad ekonomiska och administrativa styrsystem inom myndigheter och förvaltningar kan få för konsekvenser för den praktiska kärnverksamheten och då naturligtvis med fokus på polismyndigheten. Den här frågan om min uppfattning om företeelsen gruppvåldtäkter i det allmänna rummet, kom upp vid en frågestund efter föreläsningen.

Anne Ramberg nöjde sig heller inte med att ”rasa” över mig och mitt uttalande utan basunerade också ut att jag är rasist, att jag ljuger och att jag skadar förtroendet för svensk polis. Detta Anne Ramberg, kräver jag att du officiellt tar tillbaka och ber om ursäkt för. Man ska vara väldigt försiktig med sådana svepande omdömen, i synnerhet som jag har fullt stöd för mitt uttalande, i just den BRÅ-rapport som Ramberg hänvisar till.

Jag har tagit fasta på statistiken från 1999 och mina egna erfarenheter och slutsatser. Det BRÅ slår fast i rapporten från 2000 om gruppvåldtäkter och där man använt sig av underlag från 1991 till och med 1999, är följande; 1999 redovisade BRÅ 8 st gruppvåldtäkter med 3 eller fler gärningsmän i Sverige. I 5 av fallen var gärningsmännen ”etniska” svenskar och i 3 av fallen var det fråga om gärningsmän med invandrarbakgrund. En viktig iakttagelse som BRÅ också gjorde var att ca 4 av dessa gruppvåldtäkter begicks av kriminella personer. Och merparten av dessa brott begicks inomhus och alltså inga trakasserier ute på gator och torg. Min egen kommentar och slutsats är också, utefter mina yrkesmässiga erfarenheter, att de enstaka gruppvåldtäkter som begicks, inträffade i redan kriminella miljöer med offer som vistades där. Kvar har vi då ca 4 gruppvåldtäkter med 3 eller fler gärningsmän för hela 1999. Och efter de procentsatser som BRÅ anger kan man med fog påstå att 1 till 1,5 gruppvåldtäkter utfördes 1999 av gärningsmän med invandrarbakgrund.

Mot bakgrund av detta, ljuger jag då Anne Ramberg? Är jag rasist för att jag torgför BRÅ:s siffror? Har jag fel när jag kan konstatera utefter BRÅ:s statistik, att vi inte hade några gruppvåldtäkter mot slutet av 90-talet av den karaktären vi ser idag, ute i det allmänna rummet? Ingen törs ju heller ta fram aktuella siffror. Så jag uppmanar dig, Anne Ramberg att göra en liknande undersökning idag, från säg 2010, så får vi se vad du får fram. Skulle bli mycket förvånad om vi inte ser en upp emot 1000% ökning av gruppvåldtäkter och av en helt annan karaktär. Både vad gäller modus och vilka som begår brotten. Så innan Anne Ramberg kan visa en sådan statistik som motsäger vad jag sade i Göteborg, vore det klädsamt av henne att inte dra mig i smutsen offentligt igen. Utan läs på och gör om och gör rätt, Anne Ramberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag