Springare om Örebropartiet och alternativ media: ”Där gamla aktörer kapitulerat från ansvar måste nya aktörer ta vid”

  • Onsdag 7 mar 2018 2018-03-07
E-post 561

KRÖNIKA Peter Springare skriver om reaktionerna sedan han gick in i politiken. Enligt springare är uppkomsten av nya partier och sk alternativ media bra för demokratin. 
”Att politikerna svävat iväg och lever i en egen liten värld är uppenbart, men samma tendens kan skönjas med de gamla medierna”, skriver Peter Springare

KRÖNIKA av Peter Springare

Detta är en krönika. Åsikterna som skribenten ger uttryck för är skribentens egna och representerar inte nödvändigtvis Nyheter Idag.

Det känns så bra att engagera sig i ett politiskt parti som verkligen vill driva politik. Och då menar jag ett parti som vid varje möte och vid varje sammankomst diskuterar konkreta politiska sakfrågor.

Örebropartiet vill verkligen jobba för en förändring och en förbättring. Förändringar i vardagen och som verkligen gör skillnad till det bättre för varje medborgare i Örebro. Att kunna lyssna på vad folk tycker är angeläget i vardagen, att ta medborgarnas signaler på allvar. Att verka för en rättvis fördelningspolitik och optimal välfärd för samtliga medborgare i Örebro kommun och i region Örebro.

Ett par av de viktiga politiska sakfrågor som Örebropartiet driver är fri tandvård för alla medborgare och en kraftig sänkning av politikerlönerna. Som det ser ut i dag, både inom den kommunala politiken och inom rikspolitiken, så verkar politikerna totalt tappat förankringen till medborgarna. Politikerna har svävat iväg i ett antal olika ”korrekta” ideologiska bubblor. De höga politikerlönerna är naturligtvis en orsak till att politikerna svävar iväg och tappar fotfästet. Örebropartiet är därför en nödvändig motpol i politiken. Ett parti som sätter politiska sakfrågor främst i alla lägen och som vill ta ner politiken på jorden. Detta utan att ta olika ideologiska hänsyn när en konkret sakpolitisk fråga behöver diskuteras eller få sin lösning.

Det är synd att svensk politik inte genomsyras av en större pragmatism och prestigelöshet gällande politiska sakfrågor. Mycket hade kunnat åstadkommas om politikerna tog steget ut från sandlådan och försökte komma överens i viktiga sakfrågor som hade kunnat förbättra för många medborgare.

Det som Örebropartiet står för har jag funnit intressant och av den anledningen har jag valt att arbeta aktivt i just Örebropartiet.

De reaktioner jag fått sedan det blev känt att jag valt att arbeta aktivt i Örebropartiet har i det närmaste varit odelat positiva. Många människor har blivit intresserade och fått upp ögonen för Örebropartiet, vilket jag tycker är positivt. Flera i min egen ålder faktiskt. Dock har några enstaka ljumma reaktioner manifesterats. Inte så otippat kommenterade moderaternas starke man i Örebro, Anders Åhrlin, på ett ganska svamlande och förvirrat sätt mitt engagemang i Örebropartiet.

LÄS ÄVEN: Anders Åhrlin (M) sågar Springare och ÖP-förslaget om fri tandvård: ”Jag tror inte att den här typen av sensationspolitik är viktig”

Åhrlin visste också att berätta, att exempelvis fri tandvård för samtliga medborgare inte var något som Örebros väljare ville ha eller prioriterade högt. Enkom det att Åhrlin så säkert konstaterade detta, visar tydligt riktigheten i Örebropartiets uppfattning att de etablerade partierna och dess politiker visar prov på en utpräglad tondövhet när det gäller medborgarnas vilja och behov. Man har helt enkelt tappat fästet i ”myllan” och i stället svävat iväg i en egen bubbla. Anders Åhrlin kommenterade också Örebropartiets förslag på att kraftigt sänka politikerlönerna. Åhrlin med en månadslön på nästan 80 000 kronor ansåg att vi inte skulle få några som ville bli politiker med en kraftigt sänkt ersättning. Det kan säkert äga sin riktighet om man hellre sätter sig själv med en hög lön i förarsätet och väljarnas bästa och politiken i baksätet, än att sätta sig själv tillsammans med politiska sakfrågor i framsätet och lönen i baksätet.

En annan märklig reaktion visade tidningen Nerikes Allehanda (NA) prov på. Det skulle enligt uppgifter ha uppstått tjafs om man överhuvudtaget skulle skriva om Örebropartiet och mitt medlemskap. Det slutade med att Eva Ejdeholt skrev en något sarkastisk artikel. Därför kan man med fog fråga sig var tidningen NA lägger sitt fokus och varför.

Att politikerna svävat iväg och lever i en egen liten värld är uppenbart, men samma tendens kan skönjas med de gamla medierna. Då är det tur för demokratin att det finns alternativa medier som fokuserar på att förmedla nyheter till medborgarna, utan tillrättalagda manus och åsiktskorridorer.

Detsamma gäller givetvis uppkomsten av nya partier som Örebropartiet. Där gamla aktörer kapitulerat från ansvar måste nya aktörer ta vid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag