Springare om Örebropartiet: ”Vettiga och relevanta sakfrågor”

  • Torsdag 8 feb 2018 2018-02-08
E-post 153

ÖREBRO Peter Springare har tagit steget. Han har blivit medlem i Örebropartiet och säger att han kan tänka sig att kandidera i valet om medlemmarna vill det.
– När vi pratat så är det väldigt uppenbart att Örebropartiet inte är ett parti som har som sin främsta uppgift i att manifestera någon slags ideologisk hemvist eller ställningstagande. Det är istället relevanta och vettiga sakfrågor som jag dessutom tror att väljarna efterfrågar, säger Peter Springare om sitt nya medlemskap i Örebropartiet.

Hur kommer det sig att du engagerat dig partipolitiskt?

Varför Springare kommit att engagera sig i Örebropartiet säger han handlar om att han tycker att partiet för en jordnära politik med sakfrågor som verkligen gagnar medborgarna, något han saknar hos de etablerade partierna.

– Man har ju sett alla möjliga politiska program och frågor men som kanske inte alltid är så relevanta för gemene man. De här ideologiska bitarna överskuggar ofta många av de mer genuina sakpolitiska frågorna, säger Peter Springare till Nyheter Idag.

– Just Örebropartiet verkar mer seriöst och genuint när det gäller att driva en politik som verkligen är till för medborgarna. När vi pratat så är det väldigt uppenbart att Örebropartiet inte är ett parti som har som sin främsta uppgift i att manifestera någon slags ideologisk hemvist eller ställningstagande. Det är istället relevanta och vettiga sakfrågor som jag dessutom tror att väljarna efterfrågar.

Vad tror du om Örebropartiets möjligheter?

– De tror jag är goda. Det räcker med att se till min bekantskapskrets. De frågorna vi driver är sådana frågor som man pratar om. Jag har hört på jobbet om det här med tandvården och politiker som tjänar alldeles för mycket.

I valet 2014 fick Örebropartiet 1,14 procent i kommunvalet och 0,45 procent i landstingsvalet. Då hade partiet existerat i knappt sex månader varav man hann kampanja i drygt två månader före valdagen. På partiets hemsida skriver partiet att man inte hann kampanja i alla områden, men att man fick mellan 3 och 6 procent i de områden som man punktmarkerade med bland annat dörrknackning. Örebropartiet var några hundra röster från mandat i Örebro kommuns norra valkrets.

Springare är övertygad om att det kommer att gå bra i valet och tror att partiet nu kommer att ta mandat.

– Ja, jag tror det, det finns stora möjligheter till det. De här frågorna vi driver är jag övertygad om kommer tilltala många människor.

I Örebropartiets podcast berättar Springare att han träffat kriminella som berättat hur de dragit en lättnadens suck över att de ska få fängelse, eftersom det är fri tandvård för fångar. Han berättar dessutom att vissa kriminella som han varit i kontakt med till och med uttryckt sig i stil med att det är dags att göra något brott så att man kan laga sina tänder.

– Ja, exakt.

– Sen har vi ju strukturer och ordningar att folk som vistas här illegalt, som egentligen ska utvisas, men som lever i parallellsamhällen under jorden, att de har rätt till såväl fri tandvård som sjukvård. De har bättre förmåner än vi som bor, jobbar och betalar skatt här har. Bara det är en mycket märklig prioritering.

Vad har du fått göra hittills i partiet?

– Vi har träffats ett antal gånger under arbetsmöten där jag fått lära mig hur det fungerar och hur vi ska lägga upp arbetet inför valet och så där.

Hur är det att jobba med marxisten Markus Allard?

– Jag har ju vetat vem han varit sedan tidigare. Jag har haft en bild av honom som en aktiv kommunist av mer aktivistisk art, men utifrån den kunskapen jag nu har om honom och det omdöme jag fått sedan jag lärde känna honom är han snarare väldigt lugn och sansad och kanske rent av intellektuell.

Enligt Springare är Allard ”kunnig och erfaren” och ”intressant att lyssna på”.

– Han verkar ha en gedigen politisk skolning från grunden som naturligtvis är väldigt värdefull om man nu ska driva ett parti.

– Vi har aldrig diskuterat hans marxistiska tankebanor, vi har istället pratat utifrån det som är huvudkärnan i Örebropartiets filosofi, nämligen sakpolitiska frågor. Som person är han väldigt driven, väldigt arbetsam, han har många strängar på sin lyra men lyckas hålla ihop dem, trots att han har ett mentalt kaos i sitt huvud.

Kommer du att kandidera för Örebropartiet?

– Det är upp till medlemmarna att bestämma och ingenting som vi röstat om än, men det skulle jag mycket väl kunna tänka mig!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag