SR ändrar i Edward Bloms manus – Får inte prata för positivt om alkohol

Edward Blom. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 jul 2016 2016-07-20
E-post

STOCKHOLM Gastronomen och tv-kändisen Edward Blom är en av de inbjudna i Sveriges Radios sommarprat. Men Bloms manus stötte på patrull av SR i sista stund, det var för positivt till alkohol. – Det var väldigt jobbigt och jag fick en chock, säger Blom till Aftonbladet.

Under morgondagen sänder Sveriges Radio sommarprat med gastronomen och tv-kändisen Edward Blom, en livsnjutare som är känd för sin kärlek till mat och rusdrycker. Men en kort stund innan sommarpratet skulle spelas in kom Sveriges Radio med förmaningar om att manuset inte passade den statliga mediejätten.

Anledningen var att Edward Blom talade för positivt om alkohol, något som fick nyanseras enligt statsmedia. Men när tidningen Aftonbladet når programchefen Bibbi Rödöö poängterar hon att det inte handlar om censur.

– Censur ägnar vi oss inte åt. Men i ett program som Sommar kan man inte göra reklam, förtala en person eller förhärliga droger och alkohol för mycket. Edwards program är fantastiskt och jättefint om hans glada studentår och jag bad honom bara, på ett lite ställe, att lägga till att det finns negativa konsekvenser med alkohol också, säger Bibi Rödöö till tidningen.

Samtidigt poängterar Blom på Twitter att han redan hade minskat ner alkoholromantiken hela tre gånger i sitt manus innan det var dags för inspelning.

På Twitter har det även skapats en hashtag till stöd för Edward Blom efter det som hänt med Sveriges Radio. Under hashtaggen #backaedwardsfylla får han stort stöd från människor i Sverige, till och med från en nykterist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag