SR ansluter till SVT:s kampanj mot Israels vaccinprogram – nu svarar Israel

Foto: Nyheter Idag/Faksimil Sveriges Radio
  • Fredag 15 jan 2021 2021-01-15
E-post 1507

STOCKHOLM SVT vilseledde under veckan om att Israel inte vaccinerade palestinier. Nu är det statliga medie-kollegan Sveriges Radios tur. I ett inslag från den omstridda Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén framställs det som om det kan vara Israels ansvar att vaccinera palestinier. Något som är felaktigt. ”Enligt Osloavtalet är det den palestinska myndigheten som är ansvarig för sjukvård, inklusive vaccinationer, i Judeen och Samarien och Gaza”, skriver Efrat Hochstetler, biträdande beskickningschef på Israels ambassad i Stockholm, på Twitter.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har tidigare fällts av Granskningsnämnden för felaktigheter om Israel. Nu har SR-profilen åter hamnat i blåsväder efter ett inslag – med titeln ”Palestinier ingår inte i Israels vaccinationskampanj” där det framställs som om Israel skulle kunna ha ansvar för vaccinering av palestinier. Det är sedan 1990-talet, efter Oslo-avtalet, den palestinska myndigheten som ansvarar för sjukvården – inklusive vaccinering – för de boende på de palestinska områdena.

I inslaget upprepar Uddén tidigare felaktiga påståenden från bland annat SVT:s Stina Holmgren om att WHO skulle ha begärt att Israel vaccinerar palestinsk sjukvårdspersonal.

Efrat Hochstetler på Israels ambassad i Stockholm, skriver i en serie tweets till Cecilia Uddén och Sveriges Radio. Hon uppger att den palestinska myndigheten vägrade att ha en dialog med Israel när man beställde vacciner. Som Nyheter Idag tidigare berättat har den palestinska myndigheten beslutat sig för att beställa det ryska Sputnikvaccinet istället för det amerikanska Pfizer-vaccinet.

”Israel fick aldrig en begäran från WHO om att förse palestinsk sjukvårdspersonal med vaccin, som det påstås i ert inslag”, skriver hon också.

Sveriges Radios inslag om Israels vaccinationsprogram och vinkeln om att det ”utelämnar” invånare som den palestinska myndigheten ansvarar över är i linje med det inslag som SVT gjorde tidigare under veckan. Även delen om att israeliska bosättare får vaccinering tas upp, likt tidigare av SVT och dessförinnan i en hårt kritiserad artikel av The Guardian. Artikeln i The Guardian kallas av Shany Mor, forskare vid Israels demokratiinstitut, för”vidrig antisemitism förklädd till progressiv antirasism”.

Att påståendet om WHO är grovt missvisande har Nyheter Idag tidigare berättat. Enligt The Independent har WHO förtydligat att det rörde sig om ”informella diskussioner med Israels sjukvårdsminister om huruvida vaccin kunde allokeras till palestinsk sjukvårdspersonal som en prioriterad målgrupp”. ”Israels sjukvårdsminister svarade att möjligheten skulle undersökas men att de i nuläget inte kunde förse dem med vaccin eftersom det var vaccinbrist i Israel.”

I inslaget intervjuar Cecilia Uddén den palestinske politikern Mustafa Barghouti som oemotsagd anklagar Israel för ”medicinsk apartheid”. Uddén lyfter fram att Barghouti är läkare men nämner inte att han tidigare har anklagat Israel för ”statsterrorism” och för att sprida ”myter” om ”offerskap”.

Barghouti har tidigare jämfört Israels behandling av palestinier med hur judarna behandlades under tidigt 1900-tal.

– Det påminner i stor utsträckning det lidande som judarna utsattes för, som vi fördömer. Det var ett av de mest fruktansvärda misstagen som gjordes av de europeiska länderna, att placera judar i ghetton, sade Barghouti till Zenith.

Att jämföra israelisk politik med nazisternas är enligt IHRA:s arbetsdefinition ett exempel på antisemitism.

Nyheter Idag söker Cecilia Uddén.

Nyheter Idag har sökt Israels ambassad för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag