SR Ekot vägrade direktsända presskonferens från Orlando: ”Vill ha kontroll på uppgifter vi publicerar”

Chefen på SR Ekot möter hård kritik för sitt beslut. Foto: Pressbild Anders Diamant / Sveriges Radio samt Faksimil Twitter
  • Söndag 12 jun 2016 2016-06-12
E-post 2907

USA En kritikstorm omger SR Ekot efter ett beslut om att inte direktsända en presskonferens från Orlando i samband med det misstänkta terrordådet. ”Vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar”, skriver Ekot på Twitter. – Jag ställer inte upp på några intervjuer på det där sättet, säger Ekots chef Olle Zachrison när Nyheter Idag ringer.

En något annorlunda beslut från Sveriges Radio om att inte direktsända delar av en presskonferens från Orlando i samband med det misstänkta terrordådet väcker kritikstorm i sociala medier. På Twitter förklarar SR Ekot att ”vi valde att inte direktsända ljudet från pk:n i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar”. Tweeten är signerad ”Olle, ansv utg”.

Kritikstorm: ”Med det argumentet kan ni ju aldrig sända något live framöver”

Efter att Ekot gett den förklaringen på Twitter kom en rad kritiska frågor från radiolyssnare. Flera personer undrar om SR Ekot ska börja med samma policy för presskonferenser även i Sverige. En annan skriver att det är ett helt oförståeligt beslut. ”En nyhetsförmedlare som inte vill sända en presskonferens från en polismyndighet är inte seriös”, fortsätter Twitterkontot ”Saggenstrahle2”. Användarkontot ”Gripen News” går ännu hårdare i sin kritik och skriver ”Lägg ner, ni är ingen nyhetstjänst längre”.

Olle Zackrisson: ”Ställer inte upp på några intervjuer på det här sättet”

När Nyheter Idag ringer till SR Ekot för att ställa frågor om det kritiserade beslutet blir vi kopplade till Ekots chef Olle Zachrison. Han är dock inte helt glad över att få frågor över telefon om varför de valde att inte direktsända ljudet från presskonferensen i sin helhet.

– Du får mejla mig om du har några frågor. För att jag ställer inte upp på några intervjuer på det där sättet.

Du vill inte utveckla hur ni tänkte?

– Nä men… ja, jag ska skriva en tweet till nu för att förklara lite grann. Du kan kolla där.

Efter att vi talat med Zachrison retweetar SR Ekots Twitterkonto kanalchefen Olle Zachrison. Där förklarar han att beslutet handlar om att namnet på en misstänkt gärningsman skulle kunna nämnas under presskonferensen. Han retweetar även en annan tweet som slår fast att ”Den amerikanska polisen har INTE bekräftat identitet på gärningsmannen i #Orlando. Endast media och en politiker som gått ut med namn”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag