SR kallade förvarstagna migranter för ”flyktingar”

Foto: Skärmdump från SR:s sajt
  • Torsdag 28 maj 2020 2020-05-28
E-post 1219

KÅLLERED Under torsdagsmorgonen publicerade Sveriges Radio en artikel där man kallade de som är intagna på Migrationsverkets förvar i Kållered för ”flyktingar”. Men enligt enhetschefen Jimmy Selind handlar det om migranter som fått beslut om att skickas hem.

P4 Göteborg rapporterar att intagna på Migrationsverkets förvar i Kållered är oroliga för att bli smittade av coronaviruset. Detta sedan en person där bekräftats smittad.

P4 pratar med en jurist på Amnesty International som går så långt som att mena att ”man kan ifrågasätta tanken att hålla personer frihetsberövade på förvaren” på grund av risken för smittspridning.

Till en början löd rubriken till artikeln: ”Flyktingar tvingas dela rum trots bekräftad smitta”. Men att det skulle finns flyktingar på förvaret är åtminstone inget som enhetschefen Jimmy Selind kan bekräfta.

– De är förvarstagna och har fått besked om att de ska åka hem igen. Det är det som är ett förvar, säger han till Nyheter Idag.

Den som bedöms vara flykting får en flyktingstatusförklaring som normalt sett innebär uppehållstillstånd i tre år, skriver Migrationsverket på sin hemsida. En sådan person har alltså rätt att stanna i Sverige.

Nyheter Idag har sökt P4:s reporter på mejl för att få svar på varför man kallar förvarstagna för flyktingar. Sedan dess har man ändrat rubriken och tagit bort hänvisningen till flyktingar: ”Coronarädsla på förvaret i Kållered — tvingas dela rum”.

Senare kommer ett svar från P4:s reporter: ”Den rubriken blev dessvärre helt fel, ändrad efter att jag gått hem igår och nu är det tillbaka till som det var.”

Läs även: Ring P1 fälls i Granskningsnämnden – programledare tog inte avstånd från ”uppenbart kränkande” åsikter om invandrare

Läs även: Könsidentitet avgörande när SVT kvoterar in fler kvinnor

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag