SR:s inslag om Facebookgrupp massanmält: ”Lojala mot makten – inte medborgarna”

Radiohuset Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 16 feb 2021 2021-02-16
E-post 644

STOCKHOLM Sveriges Radios reportage pekade ut den privata Facebookgruppen Mewas för att försöka ”skada Sverigebilden” och vara källa för en skadlig påverkanskampanj mot Sverige. Nu har programmet massanmälts till Granskningsnämnden och får stenhård kritik. ”Genom att jaga dissidenter istället för att granska ansvariga makthavare har programmet missbrukat sitt public service-uppdrag och bidrar till radikalisering genom att legitimera intolerans mot avvikande åsikter”, skriver en av anmälarna.

Den 9 februari sände Sveriges Radio granskningen av Media Watchdogs of Sweden, Mewas. En privat Facebookgrupp med drygt 200 medlemmar där man diskuterar Sveriges coronastrategi och hjälps åt att få debattartiklar publicerade. I Sveriges Radios reportage beskrivs ”tonen” i gruppen som ”mycket bekymmersam”.

Det påstås också att gruppen verkar försöka ”skada Sverigebilden” och att Facebookmedlemmarna, varav många är forskare och akademiker, använder en ”aggressiv” retorik som kan ”trigga” våld. Sveriges Radio gör också en poäng av att inläggen i gruppen skrivs på engelska.

Inslaget har fått ett blandat mottagande. Nu har programmet anmälts av ett stort antal privatpersoner till Granskningsnämnden för radio och tv.

”SR beter sig som en media i en diktatur där oliktänkande hänga ut”, skriver en anmälare.

Prova en månadsprenumeration på Nyheter Idag för 69 kronor och läs anmälningarna:

– som ifrågasätter varför Great Barrington Declaration inte nämns och ifrågasätts

– kritiken mot de intervjuade ”experterna” och deras bakgrund med regeringsuppdrag

– hur den svenska strategin hyllats av nazister och högerextremister i övriga Europa och världen

– besvikelsen på Sveriges Radio som folkbildare

– anklagelsen om att Sveriges Radios medarbetare spridit desinformation

– jämförelsen med Donald Trump

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag