SSU anordnar möte med Rashid Musa som ”terrorexpert” för deltagare med rätt hudfärg

Rashid Musa är en känd debattör. Nu presenteras han som terrorexpert. Foto: svtplay.se samt Twitter
  • Torsdag 8 sep 2016 2016-09-08
E-post 1219

STOCKHOLM Socialdemokraternas ungdomsförbund anordnar ett evenemang som är ”separatistiskt för rasifierade” – alltså att endast individer med ”rätt” hudfärg är välkomna. Temat är islamofobi och debattören Rashid Musa presenteras som ”terrorexpert”.

Efter att evenemanget uppmärksammats i sociala medier har det väckt kraftig kritik och en rad reaktioner. Flera kritiker menar att möten som är ”seperatistiskt för rasifierade” i själva verket är en omskrivning för apartheid, alltså idén om att människor ska dela upp sig i grupper baserat på hudfärg.

Det är inte första gången den här typen av möten arrangeras, tidigare har liknande evenemang ägt rum under Almedalsveckan, något som Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Rashid Musa presenteras som ”terrorexpert”

Men även en annan detalj i inbjudan till evenemanget väcker kritik. ”Ordförande för Sveriges Unga Muslimer och terrorexperten Rashid Musa besöker oss för att prata om islamofobin i icke-vita samhällen och hur det kan uttrycka sig”, står att läsa i inbjudan på Facebook.

Den presentationen av Musa får statsvetaren och Moderaternas landstingspolitiker Stefan Olsson att reagera kraftigt. På Twitter frågar han sig om SSU även ”ska nominera Kim Jong-un till Nobels fredspris”. Musa har tidigare mött kritik för sin hållning gentemot jihadism och syn på terror. Ett exempel är en krönika i Jönköpingsposten där Musa citeras från ett panelsamtal.

”Den enes terrorist är den andres frihetskämpe”, ska Musa ha sagt enligt JP i ett panelsamtal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag