SSU-bossen Philip Botström: Låna 100 miljarder om året till klimatet

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Fredag 27 sep 2019 2019-09-27
E-post 1197

SVERIGE Sverige borde låna 100 miljarder kronor per år för att investera i klimatet. Det tycker SSU:s ordförande Philip Botström som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver om ”en grön, rättvis och jämlik omställning”.

Tidigare har SSU:s ordförande Philip Botström föreslagit förbud mot privatjet. Nu kommer nästa ”klimatutspel” från Botström.

Läs mer: Åkte taxi för nästan 8 000 kronor – nu kräver SSU-bossen Botström förbud för privatjet

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Botström att SSU anser att det är dags för en svensk ”green new deal”. Det behövs satsningar på ungefär 190 miljarder kronor per år för att möta ”klimatutmaningen” uppger Botström.

”Därför anser SSU att det är dags för en svensk ’green new deal’ med investeringar om cirka 100 miljarder per år för en grön, rättvis och jämlik omställning. Investeringarna borde ske genom statliga lån”, skriver Botström som också har analyserat den internationella lånemarknaden.

”Statsskulden är rekordlåg och räntekostnaden för statliga lån är väldigt låg, till och med negativ. Det betyder att staten får pengar när den lånar pengar, åtminstone den närmaste tiden”, skriver han.

Genom att låna pengar vill Botström undvika att ställa grupp mot grupp.

”De offentliga investeringarna bör ske genom statliga lågräntelån eftersom vi inte bör ställa höjda klimatambitioner mot nödvändiga investeringar i välfärden och tryggheten. Samhällsekonomin går nu in i en avmattning, kanske mot en lågkonjunktur. Om vi ska lyckas höja människors levnadsstandard, stärka konkurrenskraften i hela landet och skapa tusentals nya gröna jobb, samtidigt som vi ska ställa om för att rädda vårt klimat, så krävs investeringar i den här omfattningen”, skriver han.

Philip Botström var i blåsväder 2017 efter att han tog taxi från Sälen till Stockholm. Något som Aftonbladet avslöjade. Botström lät SSU stå för notan på 7 900 kronor för den cirka 400 kilometer långa taxiresan.

Skälet till att Botström tog taxi var enligt SSU:s dåvarande pressekreterare Pavlos Cavelier Bizas att Botström skulle delta på ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott dagen efter. Men Botström dök aldrig upp på det mötet. Botström vägrade initialt att svara på frågor men skrev på Twitter.

 

Efter avslöjandet om att Botström inte gick på mötet dagen efter betalade han själv taxiresan som SSU först stått för. Enligt Botström berodde hans ”no show” på att han vid tillfället led av stress- och utmattningssymptom. Att lämna sitt uppdrag som ordförande var aldrig aktuellt förklarade han för SVT.

– Jag är på god väg (tillbaka), men det kommer att innebära att jag förmodligen kommer att ha fler morgnar då jag har svårt att stiga upp ur sängen. Min utgångspunkt är att komma tillbaka och kunna göra ett så bra jobb som SSU-ordförande som möjligt, sade Botström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag