SSU-plattform hånar Kristersson som ”PK-politiker”

Bild: Faksimil Instagram
  • Onsdag 24 jan 2024 2024-01-24
E-post 0

Ett Instagram-konto kopplat till det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU hånar statsminister Ulf Kristersson som en ”PK-politiker” efter att han presenterat ett satsning mot kvinnovåld. Nu får klippet intern kritik inom Socialdemokraterna.

I klippet, som publicerats av den digitala plattformen Frihet som ägs av SSU, kommenterar en ung kvinna statsministerns presentation.

– Men vänta nu lite. Det är jättebra att våldsutsatta kvinnor får stöd, men sanningen är den att män är mer utsatta för våld än kvinnor, säger kvinnan.

Senare i klippet klipps en bild av Ulf Kristersson i ett pridetåg med regnbågsflagga i handen.

– Jag är trött på PK-politiker som ska göra skillnad på könen, säger kvinnan.

Socialdemokraten och debattören Linn Svansbo säger till Svenska Dagbladet att klippet är ”populistiskt och korkat” samt ”ovärdig ett feministiskt socialdemokratiskt parti”

– Att kalla Ulf Kristersson för en ”PK-politiker” som man är trött på och klippa in när han säger att han tänker satsa pengar på våldsutsatta kvinnor, för att det är mer synd om killar. Det är ett budskap som hade kunnat sändas i Riks, säger hon till tidningen.

Linn Svansbro kopplar klippet till en färsk rapport från Socialdemokraterna som gör analysen att partiet inte lockar unga killar på grund av fokuset på feminism.

– Den analysen är felaktig och jävligt olycklig. Det är inte osant att unga killar vänt sig från Socialdemokraterna, men att försöka hitta en motsättning mellan feminism och möjligheten att nå unga män är det sista vi behöver, säger Svansbro.

SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz säger till SvD att Frihet arbetar självständigt från ungdomsförbundet, men att klippet i fråga inte hade publicerats i någon av SSU:s egna kanaler.

– Det finns många andra sätt som jag hade beskrivit Ulf Kristersson innan jag hade dragit till med ”PK-politiker”. Å andra sidan är jag inte målgrupp för det här klippet, säger Aziz, som även pekar på att klippet publicerades redan i november förra året, alltså före den socialdemokratiska rapporten om unga killar.

– Målgruppen är inte övertygade socialdemokrater och personer som är politiskt skolade och vet vad som är politiskt gångbart medialt och i den politiska klassen, säger Aziz vidare, och avfärdar jämförelsen med SD-kanalen Riks som ”långsökt”.

Läs även: Linderborg sågar kritiken mot Kristersson: ”Så småaktig att jag skäms”

Läs även: Kristersson bjöd Lady Busty och Miss Shameless på Pridemingel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag