Stadsmissionen startar bostadsförmedling för ensamkommande

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 12 sep 2019 2019-09-12
E-post

STOCKHOLM Med pengar från regeringen har Stadsmissionen nu startat en bostadsförmedling som riktar sig specifikt till de ensamkommande som fått stanna i Sverige tack vare den så kallade gymnasielagen.

Det är Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala som startat den nya hyresförmedlingen som till en början kommer att vända sig enbart till ensamkommande som i dag är myndiga, gymnasiestuderande och har tillfälligt uppehållstillstånd.

”De har alla olika bakgrunder (majoriteten är från Afghanistan) och väldigt skiftande förutsättningar. Vissa kommer från en akademisk bakgrund medan andra inte har någon tidigare utbildning”, skriver man på hemsidan.

För detta ändamål har Stadsmissionen i Stockholm fått 30 miljoner kronor i stöd av regeringen. Man använder alltså inte pengar från insamlade gåvor till detta projekt.

Men i dagens Sverige är det ju inte bara ensamkommande som har svårt att skaffa egen bostad, så varför rikta in sig på just den gruppen? Stadsmissionen svarar på hemsidan:

”Vi har fått pengar från regeringen för att skapa trygga och socialt hållbara bostäder till denna målgrupp. Vi har en plan att på sikt vända oss till en bredare grupp människor där målgruppen gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd är först ut. De står utan kontaktnät i ett nytt land och behöver ett tryggt boende för att klara skolan.”

Den som kan tänka sig att hyra ut i andra hand eller att få en inneboende kan anmäla sitt intresse på Stadsmissionens hemsida.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag