Stadsmissionen tog emot pengar från Al-Azhar stiftelsen

Markovits (infälld) och bilder från TV4-avslöjandet om Al-Azharskolan.
  • Fredag 9 jun 2017 2017-06-09
E-post 9473

STOCKHOLM Pengar från Sverigedemokraterna kan inte accepteras av Stadsmissionen med hänvisning till värdegrunden. Däremot går det bra att ta emot finansiering av Al-Azhar stiftelsen, en organisation som avslöjats dela upp flickor och pojkar i skolbussen.

Det är Stadsmissionens egen årsredovisning som visar att en av finansiärerna är Al-Azhar stiftelsen. I april avslöjade TV4 Kalla Fakta att skolbarn på Al-Azharskolan delades upp i skolbussen. Flickor tvingas sitta bak i bussen, pojkar tvingas sitta fram.

Al-Azharskolan berättar på sin hemsida att de är ”officiellt Stockholms Statmissions vänföretag under 2016”.

Även företaget Mars Sweden och Mars Nordics finns med i listan över Stadsmissionens finansiärer. Mars har kritiserats hårt för verksamhet med plågsamma och dödliga djurförsök.

Vägrar ta emot pengar från SD

En annan bedömning gör däremot Stadsmissionen när Sverigedemokraterna vill skänka 85 000 kronor, där syftet är att ge fattigpensionärer ett mål mat. Tidningen Aftonbladet berättar att Stadsmissionen vägrar ta emot 85 000 kronor som SD vill skänka till förmån för fattigpensionärer som behöver mat.

”Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”, skriver direktor Marika Markovits i ett mejl till tidningen.

Samtidigt berättar Aftonbladet att Markovits vägrar ställa upp på intervju med anledning av beslutet. På Stadsmissionens hemsida kan besökaren ta del av organisationens värdegrund.

”Det handlar om att ingen människa är bara det du ser. Alla människor har rätt att bli att bemötta med öppenhet, nyfikenhet och lyhördhet och kan och ska ges chans att fatta beslut och ta ansvar för sitt eget liv. Människor är lika värda oavsett förutsättningar och livssituation och har rätt att finnas i ett sammanhang”, står att läsa i värdegrunden.

Stadsmissionens policy om att inte behandla alla potentiella donatorer lika har väckt reaktioner i sociala medier. Moderaten Jonathan Bessou från Alingsås ställer en öppen fråga till Stadsmissionen på Twitter. Något svar har han ännu inte fått från Stadsmissionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag