Staffanstorp naziststämplas – har vita människor i sin reklamfilm

Foto: Skärmdump från Staffanstorps film
  • Tisdag 12 Nov 2019 2019-11-12
E-post 3046

STAFFANSTORP I måndags släppte Staffanstorp en reklamfilm där man marknadsför kommunen som en trygg plats där folk tar hand om varandra. Nu får filmen hård kritik. ”Blond und boden”, kommenterar Dagens Nyheters Per Svensson.

I Staffanstorps reklamfilm får man följa en familj som flyttar från en otrygg storstad till Staffanstorp. ”Att drömma om förbättring och sträva efter en bättre tillvaro är inget annat än ett sundhetstecken”, säger berättarrösten.

En som har reagerat starkt på filmen är Moa Berglöf, tidigare talskrivare åt Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt och nu skribent på Sydsvenskans ledarsida. Hon kopplar filmen till våldet i Malmö och kallar den ”det vidrigaste tilltaget jag sett på länge”.

Berglöf spekulerar kring varför filmen publicerades på måndagen efter Malmös blodiga helg där en tonåring sköts till döds på en pizzeria.

Så sent som i förra veckan gick Moa Berglöf till angrepp mot Staffanstorp i en krönika i Sydsvenskan. ”Blåbrun” var ordet hon använde om kommunen, med syftning på brunskjortorna i Nazityskland. Berglöf står bakom sitt brunsmetande.

En som är inne på samma spår är Dagens Nyheters politiska redaktör Per Svensson. Han tweetar ett svar till Berglöf med en lika uppenbar syftning till Tredje riket.

Även Kvällsposten har rapporterat om kritiken mot filmen. I sociala medier har många reagerat på att de personer som framträder i filmen är vita, uppger tidningen.

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger kommunens starke man Christian Sonesson (M) till Kvällsposten.

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) klagar på att en kioskägare som i verkligheten är invandrare spelas av en vit man i filmen. Han kallar filmen ett slöseri med skattepengar och tycker att kommunen inte behöver göra reklam för att folk ska flytta dit.

Kvällsposten frågar Christian Sonesson om det fanns en medveten plan att ”visa upp en viss typ av människor”.

– Det är inte jag som gjort filmen, men det finns ingen medveten tanke om att folk ska se ut på ett visst sätt, svarar han.

Men filmen får inte bara ris utan också ros av många, bland annat riksdagsledamoten Björn Söder (SD):

Filmen ”slår det mesta”, enligt Erik van der Heeg som är medarbetare på Nyheter Idag:

Twitterprofilen Fnordspotting gör en analys av reaktionerna:

Läs mer:

This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Pelle Zackrisson: Stockholm förstår inte Staffanstorps populism

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Över en halv miljon läser Nyheter Idag varje månad. Men bara några tusen prenumererar.

Du kan göra skillnad. Ge någon du gillar, eller dig själv, en prenumeration. Då kan vi fortsätta granska, intervjua och göra reportage som sticker ut.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag