Staffanstorp tiggerifritt efter förbudet: ”Inte Staffanstorps ansvar”

Christian Sonesson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 1 okt 2019 2019-10-01
E-post 1276

STAFFANSTORP Från att ha haft fem eller sex tiggare till inga alls. Det är effekten av att Staffanstorp införde tiggeriförbud tidigare i år, berättar kommunens starke man Christian Sonesson (M) för Svenska Dagbladet.

Staffanstorp är en av de kommuner som har infört någon typ av tiggeriförbud sedan slutet av förra året. Så sent som i måndags klubbade även Lidingö som första Stockholmskommun igenom ett förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen.

Enligt Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, har förbudet haft god effekt i hans kommun. Nu har det fåtal tiggare som fanns där tidigare försvunnit.

Sonesson, som även tycker att det behövs ett nationellt tiggeriförbud, säger till Svenska Dagbladet att tiggarna inte störde ordningen.

– Vi ville bara inte sanktionera fenomenet. Det blir ohållbart om människor från andra länder långt härifrån ska söka sin försörjning via allmosor från allmänheten. Man bryter inte fattigdom på det sättet. De förvärvar ingen kunskap eller något yrke. Det är deras hemländer som måste hjälpa sin befolkning, säger han.

Reportern frågar om Staffanstorp har gjort något annat för att ”bryta fattigdomen”.

– Nej, de är inte svenska medborgare, utan EU-medborgare. Det är inte Staffanstorps ansvar, konstaterar Sonesson.

Läs vår längre intervju med Christian Sonesson: This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Hoppas att du uppskattade den här artikeln.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag