Staffanstorp tog beslutet: Inget försörjningsstöd till IS-terrorister

Christian Sonesson (M). Foto: Staffanstorps kommun
  • Torsdag 21 mar 2019 2019-03-21
E-post 3531

STAFFANSTORP IS-terrorister som vill ta del av välfärden i Staffanstorps kommun kommer att nekas. Under onsdagens kommunstyrelsemöte klubbades det uppmärksammade principbeslutet som kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) lanserat tidigare i veckan.

Beslutet att neka återvändande IS-terrorister kommunal välfärd har hyllats i sociala medier. Som skäl har Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson bland annat angett att regeringen fortfarande inte har någon plan för hanterandet och att man därför själva agerar.

Twitterprofilen Micke K kallar Sonesson för ”en moderat med ryggrad”.

Läs även: Pelle Zackrisson: Stockholm förstår inte Staffanstorps populism

 

Men beslutet har också fått kritik från politiska motståndare, opinionsbildare och från juridiska experter.

– Spontant kan jag inte se att det finns något som helst rättsligt stöd för detta uttalande. Tvärtom verkar det strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Det skulle vara mycket intressant att se hur kommunen tänker att förslaget skulle kunna genomföras, sade Vilhelm Persson, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet till Kvällsposten.

Aftonbladets skribent Oisín Cantwell är i en krönika övertygad om att Staffanstorps tjänstemän nu riskerar att bryta mot lagen.

”För de tjänstemän som följer Sonessons önskemål att på sannolikt olaglig grund vägra vissa grupper understöd riskerar att göra sig skyldiga till tjänstefel”, skriver Cantwell.

Staffanstorps lösning för att undvika juridiska problem är att ge stort utrymme för tjänstemännen att vara kreativa för att uppnå målet och samtidigt hålla sig inom lagen.

– Stöter man på lagstiftning som gör att det inte går att genomföra, då tar vi med oss det till riksdagen så får de svara på om de tycker att det är rimligt. Men självklart vill vi att det ska genomföras i praktiken, det är vår ambition, säger Christian Sonesson till TT.

Inga detaljerade instruktioner ges i beslutet utan det är breda penseldrag som målas.

”Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt samtliga nämnder och styrelser ”att utarbeta direktiv som förhindrar att Staffanstorps kommuns ekonomiska och personella resurser tas i anspråk” för ”återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism”, skriver Staffanstorps kommunstyrelse i beslutet.

Förslaget röstades igenom med siffrorna 7-4. För förslaget röstade SD och M, mot röstade S och C. Den 3 april kommer frågan upp i kommunfullmäktige.

Läs Christian Sonessons egna ord om principbeslutet:

Skulle du kunna tänka dig att bo i Staffanstorp?
1184 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag