Staffanstorp väntas deklarera IS-återvändare ”inte välkomna”

Christian Sonesson och hans förslag. Foto: Privat
  • Måndag 18 mar 2019 2019-03-18
E-post 2802

På onsdag väntas Staffanstorps kommun besluta att eventuella IS-återvändare till kommunen inte kommer få försörjningsbidrag, hjälp med bostad, vuxenutbildning eller annan service från samhället. Det meddelar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson på måndagen.

I ett yrkande på kommunens brevpapper deklarerar Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande, att IS-återvändare inte ska vara välkomna till Staffanstorp. Förslaget väntas röstas igenom på onsdag av kommunstyrelsen.

”Sådana personer har genom sitt agerande vänt sig mot vårt fria samhälle och därmed också förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte erhålla stöd av kommunen i någon form”, lyder ett stycke i förslaget.

Sedan listas exempel på de rättigheter som nu dras in för återvändande IS-terrorister. Det är dels försörjningsstöd, i dagligt tal kallat socialbidrag, men även att få hjälp med att hitta bostad, vuxenutbildning eller annan samhällsservice.

Sonesson publicerar sin skrivelse på Facebook där han också passar på att ge en känga mot regeringen.

”På grund av regeringens mångåriga undfallenhet i frågan, tvingas nu landets kommuner att besluta, hur ska vi agera om exempelvis en återvändande IS-terrorist slår sig ner i kommunen? Jag har uppfattningen att de vänt sig bort från vårt demokratiska samhälle och anslutit sig till en organisation vars syfte är att förgöra det fria samhället”, skriver han.

I ett stycke talar han även direkt till IS-återvändarna.

”Ni omfattas inte av våra välfärdssystem, ni är inte välkomna i Staffanstorp, vår solidaritet är med offren och friheten”, skriver Sonesson.

I en intervju med Sveriges Radio svarar Sonesson att barn är undantagna de nya tuffa reglerna. Han säger också att om det kommer en IS-återvändare som söker socialbidrag, får avslag enligt den nya linjen, då får saken överklagas och avgöras i domstol.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag