”Stängda gränser är inte vad jag vill ha”: Kristerssons värderingar står i vägen för SD-förhandlingar

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post 1786

STOCKHOLM Det är värderingar som står i vägen för att Moderaterna ska kunna förhandla med Sverigedemokraterna. Det förklarade Ulf Kristersson i söndagens SVT Agenda. Samtidigt hoppas han att tidigare M-väljare som idag lämnat för SD kan tänka sig att rösta på Moderaterna igen. – Om man då delar våra grundläggande värderingar, då finns det inga skäl att inte återvända till Moderaterna, säger han till Nyheter Idag.

I söndagens SVT Agenda var Moderaternas partiledarkandidat Ulf Kristersson tydlig med att han inte delar värderingar med Sverigedemokraterna. Därför är det otänkbart med någon form av samarbete mellan M och SD om han bli partiledare, förklarade han. Efter programmet talade Nyheter Idag med Kristersson om just dessa värderingar, men även hur han tänker locka tillbaka de tidigare M-väljare som nu gått till SD.

– I grund och botten måste det vara för att man delar våra värderingar och tycker vi står för en bra politik, det finns inga genvägar i detta naturligtvis, säger Kristersson till Nyheter Idag.

De värderingar som Kristersson pekar på är kombinationen av liberalism och konservatism, eller som Moderaterna kallar sig ideologiskt, liberalkonservatism. I medier beskrivs det ofta som att Moderaterna består av två falanger, en med mer liberala strömningar och en med mer konservativa. Det är där någonstans som Kristersson måste balansera mellan två i grunden olika synsätt.

– Jag är väldigt mån om att politik måste vara värderingsgrundad och då har jag förklarat att jag tror på värderingar som handlar om öppenhet, om internationalisering, tolerans och individualism. Sen leder det alltid till en massa svåra avvägningar och då krävs det praktisk politik och då får vi ha en stark stat, ett starkt rättsväsende och ordning och reda, inte minst i migrationspolitiken.

– Tror man på den kombinationen, då ska man rösta på moderaterna. Tror man inte på den kombinationen ska man inte rösta på Moderaterna.

Kristersson ringar in Moderaternas tidigare öppna linje i migrationsfrågor som den enskilt största anledningen att tidigare M-väljare nu finns hos SD. Han är själv kritisk till den linje där Moderaterna och Alliansen slöt en migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Samtidigt vill han inte heller se stängda gränser, utan försöker även här balansera mellan två läger.

– Min bestämda uppfattning är att väldigt många som har lämnat Moderaterna för SD tror jag i allt väsentligt har gjort därför att de var väldigt missnöjda med svensk migrationspolitik. Jag tycker de hade rätt i det. Den migrationspolitiken var inte hållbar, den har vi ändrat, den kommer att vara väsentligt mycket mer hållbar i framtiden. Om man då delar våra grundläggande värderingar, då finns det inga skäl att inte återvända till Moderaterna.

Ingår stängda gränser i dina värderingar?

– Stängda gränser är inte vad jag vill ha. Jag tycker inte vi ska ha stängda gränser. Däremot ska vi ha mycket realistisk migrationspolitik och vilken del av ansvaret som vi kan ta. Jag vill att människor ska kunna röra sig över gränser så länge det över huvud taget är möjligt, men det kräver också väsentliga restriktioner mot en fri invandring.

+PLUS Kristerssons känga mot SR Ekots skandalpublicering: ”Sant och relevant är en bra grund för all journalistik”

FAKTA: Ulf Kristersson
  • Född december månad 1963 i Lund
  • Har studerat nationalekonomi i Uppsala
  • Idag ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna
  • Kandiderar som partiledare efter Anna Kinberg Batra
  • Föredrar Friedrich von Hayek framför John Maynard Keynes

"Hayek har betytt mycket mycket mer för friheten än vad Keyenes har gjort", säger Kristersson till Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag