Starbrink (L) överger SD-motstånd – vill att L ingår i regering

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 29 sep 2022 2022-09-29
E-post 299

Liberalerna har motsatt sig att Sverigedemokraterna ingår i en regering, och flera tunga L-politiker har varit kritiska till SD-samarbete överhuvudtaget. En av de mest profilerade SD-kritiska L-politikerna har varit  riksdagsledamoten Anna Starbrink. Men nu säger hon till Expressen att hon inte längre har något problem med att samarbeta med SD – förutsatt att L får plats i en blågul regering.

– Jag tycker inte att jag har ändrat mig. Men jag accepterade det beslut som vårt landsmöte fattade i november. Det var efter det beslutet jag valde att kandidera till riksdagen, och jag var då väl medveten om ambitionen att vi ska sitta i den här regeringen, säger Starbrink till Expressen.

Läs även: Tre blågula övergav Kronlid (SD) i hemlig omröstning – liberaler nekar

Under måndagens talmansvotering var det tre ledamöter från det blågula blocket som inte röstade på SD:s kandidat som andre vice talman Julia Kronlid trots att de blågula blocket hade en överenskommelse. Men Starbrink har sagt att hon röstade på Kronlid, och spelar ned betydelsen av voteringen till Expressen.

– Vi har en ganska rationell syn på detta. Det är realpolitik. Man ger och tar. Och vi fick mer makt i utskotten, och de fick en vice talman som får fördela ordet i kammaren då och då, säger hon.

Starbrink motsätter sig inte heller ett organiserat budgetsamarbete med SD, trots att Liberalernas landsmöte slagit fast att partiet ”inte vill se ett budgetsamarbete, på det sätt som i dag sker mellan januaripartierna, med något ytterkantsparti” – med tydlig adress till SD.

– Det här med att vi inte skulle kunna budgetförhandla var inte min idé. Jag har aldrig förstått hur det skulle kunna fungera, säger Starbrink till Expressen.

– Ett budgetsamarbete ser jag som ganska oproblematiskt. En regering kommer behöva ha en majoritet bakom sig i den förda ekonomiska politiken.

Läs även: Åkesson: ”Vi vet inte var vi har Liberalerna”

Läs även: Morgan Johansson spekulerar om Liberalerna: ”Många av dem våndas”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag