Startade brand, slogs med poliser och förstörde polisbil vid asylboende: ”Han blev galen”

  • Söndag 2 apr 2017 2017-04-02
E-post 3489

STOCKHOLM En man kastar stenar mot en polisbil och går till attack mot tre kvinnliga poliser som inte lyckas omhänderta mannen, trots hjälp från en ordningsvakt. Det visar dramatiska videobilder från ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm som fått stor spridning i sociala medier. – Vi försökte stoppa honom, men det gick inte, säger boende som själva filmat händelsen, till Nyheter Idag.

Måndagsmorgonen den 20 mars löper en man amok vid ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm. Händelsen fångades på film och har fått en mycket stor spridning i sociala medier. Under söndagskvällen har videoklippet fått över en miljon visningar. Nyheter Idag har talat med flera boende på anläggningen i Fagersjö och de minns händelsen tydligt.

– Han blev helt galen, säger en av de boende till Nyheter Idag.

”Hade psykiska problem”

Flera personer berättar att mannen är 22 år gammal och att han ursprungligen ska komma från Syrien, men de är inte helt säkra. En annan uppgift som de boende berättar är att 22-åringen ska ha haft någon form av kärleksrelation med en betydligt äldre kvinna, något de tror är kopplat till att mannen löpte amok den här morgonen. Men händelsen har varit en stor snackis och flera uppgifter är hörsägen, poängterar en person.

Däremot är samtliga som Nyheter Idag talat med helt säkra på att 22-åringen hade psykiska problem. Det finns ingen som känner till om mannen ska ha använt alkohol eller några droger, utan beteendet ska vara kopplat till stress och personliga problem. Samtliga boende som Nyheter Idag talat med berättar att de vill vara anonyma.

– Klockan sju på morgonen samlade han sina grejer och eldade upp dom på grusplanen. Vakten försökte stoppa honom, men killen blev arg och slog mot vakten. Många försökte stoppa honom men han slog tillbaka.

– Han slog mot mig, berättar en annan.

Oroliga över att alla ska dömas för var en person gör

Senare larmas polis klockan 07.50 till platsen. Det bekräftar Matti Dordlofva vid Stockholmspolisen för Nyheter Idag. När polis anländer till platsen går mannen till attack mot tre kvinnliga poliser och händelsen fångas på film av flera boende. Det är ett av dessa videoklipp som nu fått en stor spridning i sociala medier.

Nyheter Idag har även tagit del av andra videoklipp som visar samma händelse, men den boende som filmat vill inte att vi sprider fler videobilder i onödan. Han förklarar att de är oroliga över att alla boende ska dömas av allmänheten över vad en person gör.

– Folk blir arga när de ser sådana bilder. Vi försökte stoppa honom, men det gick inte, säger en av männen som filmat händelsen.

De poängterar även att en vakt vid asylboendet ska ha blivit uppmärksammad av boende att 22-åringen inte verkade må bra redan på söndagskvällen. De berättar att 22-åringen ska ha varit vaken hela natten innan han tände eld på sina tillhörigheter och dramatiken utspelades på gårdsplanen.

Även manliga poliser hade problem att omhänderta 22-åringen

Videobilderna visar hur en av de boende ingriper och brottar ner 22-åringen varpå poliserna sedan tar över. Men 22-åringen lyckas slita sig loss och fortsätter attackerna. Då ingriper en ordningsvakt, men ej heller han lyckas hålla fast mannen. Ytterligare stenar kastas mot polisbilen innan mannen lämnar platsen och går tillbaka till boendet.

Poliserna på platsen ska ha fått förstärkning från ytterligare en patrull med två manliga poliser. När de två manliga poliserna försöker omhänderta 22-åringen blir de puttade så bägge två faller omkull. Det berättar flera personer vid boendet.

Den 22-årige mannen bor inte längre kvar i Fagersjö. Ingen vid boendet vet var han befinner sig idag, men flera poängterar att de hoppas han är inlåst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag