Statlig utredning överväger censur av internet

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 22 jan 2016 2016-01-22
E-post

SVERIGE Regeringen snabbutreder just nu frågan om spel på internet. Bland annat övervägs filtrering, för att hindra svenska folket från att besöka spelsajter på nätet som inte är godkända av myndigheterna. Detta har framkommit efter kontakter mellan den statliga utredaren och internetoperatören Bahnhof.

– Det här bryter en viktig principiell gräns som kommer få effekter på en rad områden, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som skall censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken, säger Karlung.

Den nya spelutredningen handlar officiellt om att regeringen ”vill införa en licens för att släppa in fler aktörer på den svenska spelmarknaden”. Och de som inte får en sådan licens skall kunna stängas ute ”på ett effektivt sätt”. Med ett tvingande IP-filter kan staten göra det omöjligt för vanliga användare att nå sådana sajter.

Idag finns ingen tvingande statlig filtrering av internet i Sverige. Däremot förekommer IP-filtrering i länder som Kina och Turkiet.

Tanken på nätcensur är dock inte ny. Redan 2008 var en spelutredning inne på samma linje. Förslaget stoppades då, efter kraftig kritik. Men nu gör regeringen ett nytt försök.

Så sent som förra hösten varnade Nyheter Idags krönikör Henrik Alexandersson för vad som var att vänta.

”Nätcensur innebär, till sin natur, att folket hindras från ta del av viss information. Vilken information som drabbas kommer att bestämmas av politiker och byråkrater. Och när man väl börjar censurera internet – då är risken överhängande att man kommer att fortsätta med andra saker som våra makthavare ogillar. Därför skall den dörren hållas stängd”, skrev då Alexandersson på sin blogg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag