Statskontoret: Regeringens enkla jobb går till högutbildade

  • Onsdag 4 okt 2017 2017-10-04
E-post 375

STOCKHOLM En majoritet av de statliga beredskapsjobb som regeringen infört, som ska gå till människor långt ute på arbetsmarknaden, går till högutbildade människor. Det visar en ny rapport från Statskontoret.

Enligt en ny rapport från Statskontoret har en majoritet av de statliga beredskapsjobben, som regeringen införde för att hjälpa personer långt ut på arbetsmarknaden, gått till högutbildade, det uppger Sveriges Radio.

I början av 2017 lanserade regeringen en satsning på beredskapsjobb i statliga myndigheter. Statskontoret har nu gjort en rapport som är den första utvärderingen av de statliga beredskapsjobben. Syftet bakom beredskapsjobben är att de ska vara enkla jobb som folk långt ut på arbetsmarknaden kan ta. Trots detta uppger 40 procent av de myndigheter som infört beredskapsjobb att jobben kräver minst en gymnasieutbildning.

Arbetsmarknadsministern, Ylva Johansson (S), anser att utformningen av jobben inte alls följt intentionerna med dem.

– Det rimmar inte med intentionerna, utan det här är jobb som ska vara för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och det betyder att de ska utformas så att man inte behöver gymnasiekompetens, säger Ylva Johansson, till Sveriges Radio.

Arbetsmarknadsministern är däremot nöjd med satsningen i dess helhet, målet om att införa 500 statliga beredskapsjobb i statliga myndigheter har uppfyllts. Två tredjedelar av jobben finns hos arbetsförmedlingen.

Enligt Statskontorets rapport framgår det att 60 procent av alla som fått beredskapsjobb haft en praktikplats inom en annan arbetsmarknadsinsats tidigare. Maria Karanta, utredare på Statskontoret, anser att regeringen bör ta ställning till att de flesta som får hjälp av satsningarna är personer som redan fått hjälp av andra satsningar tidigare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag