Statsministern avfärdar krisen hos polisen – Möter hård kritik

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Onsdag 31 aug 2016 2016-08-31
E-post 1567

SVERIGE I en intervju i Expressen bemöter Stefan Löfven till sist larmen om kris inom polisen och den hårda kritiken mot polischefen Dan Eliasson – genom att förneka att det alls är någon kris. Men i sociala medier är reaktionerna på statsministerns uttalande hårda.

Under sommaren har många polismän rapporterat om en svår kris inom kåren. Många poliser hoppar av, alldeles för få brott klaras upp och hård kritik har riktats mot rikspolischef Dan Eliasson.

Men nu sluter statsministern upp bakom sin rikspolischef. I en intervju i Expressen menar Stefan Löfven att man inte bör tala om en kris. Han menar istället att de problem som finns handlar om en omorganisation av kåren, som syftar till att “få polisen närmare befolkningen”.

När Expressen konfronterar honom med uppgiften, som är hämtad från polisens egen delårsrapport, om att antalet poliser minskat i år, menar Löfven att det är en “ögonblicksbild” och att antalet poliser tvärtom ökar. Löfven tillägger att han trots den hårda kritiken har fortsatt förtroende för Dan Eliasson som rikspolischef.

– Det är klart att det är en besvärlig situation, och många människor upplever att man behöver mer skydd. Det ska man ta på allvar och absolut respektera. Men jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel. Vi ska följa det här noga. Och vi ska också åtgärda vartefter det behövs, säger Löfven till Expressen.

Statsministerns uppfattning möter hård kritik på Twitter, inte minst från olika poliser som är aktiva twittrare. Peppe Larsson, polis sedan nio år med ett populärt konto, menar att “politiker, poliser, åklagare, advokater och räddningstjänst” visst anser att det är kris.

Martin Marmgren, polis med vänsterprofil och engagemang i Miljöpartiet, menar att både Reinfeldt och Löfven låtit rättsväsendet förfalla, trots återkommande larmrapporter.

Det kollektiva poliskontot OmSvenskPolis tror att regeringen Löfven i framtiden kommer skylla på sin egen naivitet igen, som man gjorde efter vändningen i flyktingfrågan.

Ännu mera upprörda är olika representanter för allmänheten. Regeringen jämförs med en lekstuga, och man frågar sig vad brottslingar och brottsoffer gör medan polisen är upptagen med omorganiseringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag