Statsministern står bakom Ygemans kritiserade utspel: ”Inget konstigt”

Bild: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Nyheter Idag
  • Måndag 8 aug 2022 2022-08-08
E-post

Nyligen uttalade sig integrationsminister Anders Ygeman om utsatta områden och sade att det är dåligt med områden där en majoritet av befolkningen har utomnordiskt ursprung. Utspelet fick hård kritik från Socialdemokraternas stödpartier C, MP och V. Men statsminister Magdalena Andersson backar Ygemans uttalande.
– Det är inget konstigt alls att vi vill ha blandade områden, säger hon till Aftonbladet.

– Vi socialdemokrater har alltid stått för att det är bra med blandade bostadsområden. Självklart är det också viktigt att det i bostadsområden i Sverige är svenska som är det huvudsakliga språket, säger statsministern till tidningen.

På frågan om ett mindre antal utomnordiskt födda invånare i särskilt utsatta områden skulle kunna leda till färre gängskjutningar svarar Andersson:

– Det skulle kunna bidra till att minska segregationen. Och att alla som bor i Sverige också känner att man är en del av Sverige, ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är på så sätt som vi också kan göra att ungdomar inte dras in i kriminalitet.

När det kommer till vilka konkreta åtgärder man vill vidta för att minska andelen invånare med utomnordisk bakgrund i segregerade områden är Andersson något mer förtegen.

– Man kan diskutera exakt hur det här ska gå till. Vi är beredda att vända på alla stenar för att bryta segregationen eftersom vi bedömer att det är en grogrund för den brottslighet som vi ser i Sverige. Poängen är att vi behöver ha bättre blandade områden än vi har. Ett viktigt förslag som är ytterst konkret är att vi vill avskaffa Ebo-lagen, eftersom den bidrar till segregationen.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter som migrations- och integrationsminister Anders Ygeman fällde uttalandet om vikten av blandade områden för att främja integrationen och få bukt med kriminaliteten.

– Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, sade han till tidningen.

Uttalandet fick hård kritik från regeringens stödpartier. Däribland från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som kallade utspelet ”ganska horribelt”.

Att statsministern nu backar Ygeman uppmärksammas av bland andra Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Läs mer: Stenevi rasar mot Ygeman: ”Horribelt”

Läs även: Ygeman sågar SD:s förslag – jämför med sharia och Hitler

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag