Statssekreterare John Kerry efter drönarattacken i Punjab: ”USA bistår i byggandet av ett blomstrande Afghanistan”

  • Söndag 22 maj 2016 2016-05-22
E-post 29

PAKISTAN Under söndagen har det rapporterats i flera västerländska medier att talibanledaren Mullah Akhtar har dödats i en amerikansk drönarattack i provinsen Punjab i Pakistan. Representanter för amerikansk militär utmålar attacken som ett framsteg på vägen för fred i Afghanistan. Men talibaner förnekar att talibanledaren dödats i någon attack.

USA:s senaste drönarattack mot mål i Ahmad Wal i Punjab, pakistansk provins på gränsen till Afghanistan, rapporteras ha varit riktad mot Mullah Akhtar Mansour, talibanledare och enligt amerikanska myndigheter ansvarig för att försena fredsförhandlingarna som regeringen i Kabul försöker få till stånd i landet. Beslutet att döda Mullah Akhtar ska ha fattats efter att man under lång tid försökt få den afghanska talibanrörelsen till förhandlingsbordet.

”Dagens precisionsattack mot talibanledaren Mullah Mansour är ytterligare ett steg mot att skapa en säkrare tillvaro för våra soldater i Afghanistan” twittrade Pentagons pressekreterare. USA:s statssekreterare John Kerry sade inför TV-kameror att attacken, som fått president Obamas godkännande, var ett ”meddelande till världen om att USA bistår i byggandet av ett stabilt, enat, säkert och blomstrande Afghanistan”. Ytterligare en person ska ha dödats i attacken, och under söndagen har det rapporterats om ytterligare 14 döda i andra attacker. Men företrädare för talibanrörelsen som Al Jazeera talat med förnekar att de ska ha utsatts för någon attack där deras ledare dödats.

Talibanerna har en historia av att förneka sanningshalten i rapporter som kan tänkas gå mot deras syften, å andra sidan har falska rapporter om rörelsens ledare cirkulerat förut. I december meddelade afghanska myndigheter att Mullah Akhtar dött i en eldstrid, varefter talibanledaren i ett radiomeddelande förnekade att så var fallet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag