Statsvetare: Centerpartiet har politiskt närmare till Vänsterpartiet och Miljöpartiet än till borgerliga partier

Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 6 apr 2018 2018-04-06
E-post 539

SVERIGE Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att hennes första alternativ är en borgerlig regering efter valet i höst. Men politiskt så ligger partiet närmare både Vänsterpartiet och Miljöpartiet än allianspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. Åtminstone om man får tro den statsvetenskapliga forskargruppen CHES.

Slutsatserna har dragit utifrån 18 forskares tolkningar av partiets politik utefter den så kallade GAL-TAN-skalan. Det är främst migrationsfrågan som gör att partiet positionerar sig så nära V och MP, enligt forskarna.

Som komplement till höger-vänster-skalan har skalan GAL-TAN börjat användas allt mer inom mediala och politiska kretsar. GAL står för grön, alternativ, libertariansk och TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk.

Enligt GAL-TAN-skalan är Centerpartiet nu närmare Vänsterpartiet och Miljöpartiet än vad är till Moderaterna och Kristdemokraterna. Det rapporterar Sveriges Radio.

Migrationsfrågan nämns som det främsta exemplet på Centerpartiets förflyttning längs med den nya skalan. C har gått från att vara ett traditionellt klassparti för bönder till att idag bli mer av ett liberalt parti.

– Om vi jämför med hur Centerpartiet ställer sig idag när man idealt sett skulle vilja ha en värld utan gränser och förespråkar extrem öppenhet, och är extremt liberalt när det gäller invandring, har man ju flyttat sig väldigt långt, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet till Sveriges Radio.

Forskningen är utförd av forskningsgruppen CHES, Chapel Hill Expert Survey, bestående av 18 statsvetare. Statsvetarna har var och en tolkat de svenska partiernas partiprogram och faktiska politik. Därefter har det tagits fram ett genomsnitt av forskarnas svar. Det genomsnittet ligger till grund för slutsatserna som presenteras gällande partiernas positioneringar på GAL-TAN-skalan.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu>

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag