Statsvetare kritisk till Expos beskrivning om ökande nazism

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och verksam hos Timbro. Foto: Pressbild timbro.se
  • Tisdag 24 mar 2015 2015-03-24
E-post 597

STOCKHOLM Idag riktar statsvetaren Andreas Johansson Heinö kritik mot stiftelsen Expo för deras rapporter om ökande nazistisk aktivitet. Slarv och godtycklighet präglar Expos arbete om nazism, menar statsvetaren som resonerar runt sin kritik hos SVT Opinion.

Stiftelsen Expo, tillsammans med tidskriften med samma namn, har som affärsidé att kartlägga och informera om rasistiska och högerextrema organisationer i landet. Exempelvis kostar en föreläsning med titel ”Modern naziströrelse”, som varar i två timmar, 10 500 kronor + moms. Resekostnad tillkommer.

På stiftelsens hemsida är argumenten övertygande om varför man ska köpa kursen. Nazismen växer och har gått från en sargad skara till en välorganiserad rörelse, menar samma stiftelse som säljer kurser i ämnet.

Sedan slutet av 1970-talet har den nazistiska rörelsen växt och återigen etablerat sig till en liten men vital politisk rörelse. Från att varit en sargad skara på ett par hundra aktivister framträder nazismen idag som en betydligt större och mer välorganiserad rörelse. Föredraget tar upp centrala aktörer inom den nazistiska rörelsen, såsom Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas Parti, skriver Expo som säljargument till kursen.

Nu kritiseras Expos beskrivning av nazism

Inför valet 2014 fick det nazistiska partiet ”Svenskarnas Parti” massiv medial exponering, inte minst då representanter för partiet närvarade på politikerveckan i Almedalen. Men trots den mediala draghjälpen uteblev framgångarna i valet, partiet fick endast 0,07 procent av rösterna i riksdagsvalet. Vad gäller mandaten backade partiet från ett mandat till noll.

”Man kan med fog ställa sig frågan huruvida vi ens fått en så stor debatt om nazister i skolan om inte Expo dragit så stora växlar på sin begränsade undersökning. Trots begränsat underlag tvekar inte Expo att diskutera orsakerna”, skriver statsvetaren Andreas Johansson Heinö i debattartikeln som SVT Opinion publicerar.

Stiftelsen Expos VD, Daniel Poohl, fick nyligen en debattartikel publicerad av Aftonbladet. Med rubriken ”De högerextrema blir allt mer aktiva” berättar Poohl att den rasideologika miljöns aktiviteter nästan fördubblats på tre år. Heinö ställer sig kritisk till Poohls beskrivning och noterar att enligt Expo själva utgör 82 procent av dessa aktiviteter under 2014 såkallad ”propagandaspridning”. Dit räknas att klistra upp klistermärken på stan.

”Poohl lyfter även fram diskussioner om åsiktskorridorer och minskat flyktingmottagande som en faktor som gynnar högerextremismen”, fortsätter Johansson Heinö i sin debattartikel hos SVT Opinion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag