Statsvetare: Regeringen har inget vetenskapligt stöd för siffror om assistansfusk

Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
  • Fredag 2 feb 2018 2018-02-02
E-post 234

STOCKHOLM Enligt en statsvetare vid namn Niklas Altermark använder regeringen sig av felaktiga siffror för att kunna motivera nedskärningar inom assistansvården. Altermark menar att regeringen medvetet använder sig av en metod för att räkna som inte har vetenskaplig grund.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver statsvetaren Niklas Altermark att regeringens siffror om hur utbrett fusk är inom assistansstöd inte har något vetenskapligt stöd. Altermark menar att barn-, äldre. och jämställdhetsminister Åsa Regnér återkommande använder sig av felaktiga siffror som slagträ i debatten om assistans.

Att fusk inom assistans förekommer är något som Altermark stämmer helt och att det måste självfallet bekämpas. Altermark vänder sig däremot emot regeringens beskrivning om att fusk förekommer i över 10 procent av fallen. Regeringen använder sig återkommande av den siffran i debatten för att kunna motivera nedskärningar inom assistansvården.

Regeringen använder sig av en utredningsmetod som går ut på att en expertpanel gör en bedömning, något som Altermark menar inte har någon relevans när det kommer till att bedöma hur omfattande fusk är inom välfärdssystemet.

Det är oseriöst att fatta politiska beslut utifrån uppskattningsmetoder som helt saknar vetenskapligt stöd – alldeles oavsett om regeringens egen utredare råkar tro på resultaten eller inte, skriver han i Dagens Nyheter.

Altermark fortsätter med att mena att regeringen använder sig av felaktiga siffror för att kunna legitimera besparingar inom välfärden.

Forskningen visar att detta är en väl beprövad metod för att rättfärdiga åtstramningar. I till exempel Storbritannien, USA och Kanada har makthavare beskrivit olika grupper som särskilt benägna att fuska, samtidigt som man har dragit ned inom de stödsystem som dessa är beroende av, fortsätter Altermark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag