Statsvetare sågar rys(s)-attack på SD: ”Klassisk S-kampanj”

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0/Nyheter Idag
  • Fredag 2 sep 2022 2022-09-02
E-post

Flera statsvetare sågar Socialdemokraternas utspel på fredag morgon, då SD pekades ut som ett säkerhetshot under en pressträff med försvarsministern Peter Hultqvist (S) och migrationsminister Anders Ygeman (S).

– Det är ganska vågat att ha de två personer som pekades ut som ansvariga för IT-skandalen hos Transportstyrelsen 2017. Det kanske inte är just de personerna som har förtroende i de här frågorna, säger statsvetaren Patrik Öhberg till Aftonbladet.

På fredag morgon höll Socialdemokraterna en pressträff där försvarsminister Peter Hultqvist (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) varnade för ”Sverigedemokraternas nära band till Putins Ryssland”.

– Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige, sade Anders Ygeman.

Läs även: Ministrar höll pressträff – anklagade SD för kopplingar till Ryssland

Men nu sågas det socialdemokratiska utspelet av statsvetare, rapporterar Aftonbladet. Patrik Öhberg, statsvetare på Göteborgs universitetet, menar att just Anders Ygeman och Peter Hultqvist inte är de ministrar som har störst förtroende i säkerhetsfrågor.

– Det är ganska vågat att ha de två personer som pekades ut som ansvariga för IT-skandalen hos Transportstyrelsen 2017. Ygeman förlorade sitt jobb och Hultqvist höll på att lämna just på grund av säkerhetsfrågor. Det kanske inte är just de personerna som har förtroende i de här frågorna, säger han till Aftonbladet.

Kollegan Peter Esaiasson kallar det hela för  ”en klassisk socialdemokratisk kampanj” för att skifta fokus under valrörelsen.

– Nu handlar diskussion om det här i stället för vad som händer med elpriserna. Jag har svårt att se att det här ska gynna oppositionen som vill prata om den typen av frågor. Att prata om ett partis legitimitet kan leda till problem för SD, säger han till Aftonbladet.

Även den säkerhetspolitiska experten Jan Hallenberg är kritisk till S-ministrarnas utspel.

– Man måste betänka att det här är ett parti som har stöd av hundratusentals svenskar. Det ska mycket till för att kalla dem för säkerhetsrisk och min grundläggande inställning är att man ska vara väldigt försiktig, säger han till Aftonbladet.

Läs även: Ygemans nazist-attack på norska regeringen

Läs även: Ygeman och kompani – här är ministrarna som fick lämna i förtid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag