Stefan Löfven: ”Det kommer göra riktigt riktigt ont” att ge sig på Sverige

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post 26

SVERIGE Det kommer gör ont. Riktigt riktigt ont för den som ger sig på Sverige. Det lovar statsminister Stefan Löfven (S) i en markering riktad mot framförallt Ryssland, skriver Expressen.

Löfven vill satsa mer pengar på försvaret. Regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kom så sent som i mars i år överens om höjda anslag till Försvarsmakten. Men pengarna räcker inte till, nio miljarder kronor saknas enligt källor till DN för budgetåren 2018-2020.

Förre överbefälhavaren Sverker Göransson varnade för fyra år sedan för Sveriges usla försvarsförmåga och att vi endast skulle kunna stå emot ett angrepp under en veckas tid. Statsministern talar nu om att rusta upp Sveriges militära försvarsförmåga.

– Är det så att någon får för sig att göra något mot Sverige ska de veta att det kommer göra riktigt, riktigt ont, säger han.

Jörgen Axelsson, divisionschef på 172:a stridsflygdivisionen vid F17 i Blekinge, säger till Expressen att aktiviteten över Östersjön ökat de senaste fyra åren. Det är inte bara ryssarna som är aktiva över havet, utan även västsidan.

Löfven, som bojkottar den pågående Almedalsveckan och istället befinner sig på en Sverigeresa på temat trygghet, poängterar också vikten av ökad dialog med Ryssland om hur spänningarna i Östersjön ska minskas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag