Stefan Löfven: ”Nu är det fotbollsmässigt i ett annat läge”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 3 jul 2018 2018-07-03
E-post 738

SVERIGE Den svenska regeringen valde att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland – ända tills man valde att inte göra det längre. När Sverige på tisdagen spelar åttondelsfinal mot Schweiz kommer åtminstone en minister att sitta på läktaren.
– Nu är det fotbollsmässigt i ett annat läge, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Efter giftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i Storbritannien pekade den brittiska regeringen ut Ryssland som skyldigt. Flera länder, inklusive Sverige, valde då att bojkotta fotbolls-VM som den här gången hålls i Ryssland.

Men sedan Sverige tog sig till åttondelsfinal är tongångarna annorlunda; i dagens match mot Schweiz kommer åtminstone en minister att vara på plats och heja på det svenska landslaget. Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelade förra veckan att bojkotten bara gällde invigningen av mästerskapet, och på måndagen stod det klart att närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) skulle åka till Sankt Petersburg.

När Expressen konfronterar statsminister Stefan Löfven säger han att det ”inte alls” handlar om dubbelmoral när regeringen först bojkottar fotbolls-VM för att sedan ändra sig när Sverige går vidare från gruppspelet.

– Det var en viktig markering, menar jag. Men det är också så att nu är det fotbollsmässigt i ett annat läge, och vi har sagt tidigare vad som markeringen faktiskt gällde. Och vad gäller de politiska sakfrågorna så vet precis alla vad Sverige står för, säger Löfven till Expressen.

PLUS: Efter mångfaldsfrågan till Janne Andersson – här är SR-reporterns förklaring

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag