Stefan Löfvens vapen mot ISIS: ”Förhindra missbruk av svenska pass”

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 590

STOCKHOLM På lördagen höll statsminister Stefan Löfven en extrainsatt presskonferens med anledning av terrordådet i Paris och han meddelar nu att regeringen tar krafttag mot terrorn. – Bland annat vidtas nu åtgärder för att förhindra missbruk av svenska pass, förklarade Löfven.

Efter att det stod klart att det var terrororganisationen islamiska staten som ligger bakom fredagens terrorattentat i Frankrikes huvudstad Paris har frågor väckts om säkerheten i Sverige. Under en extrainsatt presskonferens berättade statsminister Stefan Löfven att regeringen arbetar förebyggande mot att något liknande ska kunna ske i Sverige.

– Sverige har den senaste tiden tydligt intensifierat arbetet för att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och det har gjorts under ledning av inrikesminister Anders Ygeman, berättade statsministern.

Ska förhindra missbruk av svenska pass

Frågan om hur terrorism ska bekämpas är på inget sätt ny. Tidigare har regeringen satsat på en nationell telefonlinje dit potentiella terrorister, eller deras anhöriga, kan ringa för att få hjälp. Det arbetet leds av den förre socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin som nu arbetar i rollen som nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Den nationella strategin mot terrorism syftar till att motverka radikalisering och rekrytering till extremism och terrorismgrupper, att minska förmågan och möjligheter att begå terroristattentat, att upprätthålla skydd för individer men också att minska samhällets sårbarhet för terroristattentat, förklarade Löfven.

Men arbetet mot terrorismen i Sverige stannar inte vid telefonlinjen. Under presskonferensen förklarade statsministern att regeringen nu sätter in ytterligare en åtgärd genom att försöka förhindra missbruk av svenska pass, men även att säkerhetspolisen får mer pengar. Redan år 2013 rapporterades att 60 000 pass anmäldes försvunna och att vissa personer lyckades få ut 20 nya pass på kort tid, enligt SVT. Då funderade polisen på om man kanske skulle förhöra de personer som återkommande tappade bort sina pass.

– Det här arbetet utvecklas fortlöpande, bland annat vidtas nu åtgärder för att förhindra missbruk av svenska pass. Insatserna för terrorismbekämpning höjs med 225 miljoner kronor fram till 2018 i ett ökat anslag till säkerhetspolisen, sade Stefan Löfven på presskonferensen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag