Stephen Hawking: ”Finns inga svarta hål”

  • Lördag 25 jan 2014 2014-01-25
E-post

Stephen_Hawking.StarChildDen världskände fysikern Richard Hawking förvånade många forskare när han i en publikation på nätet ska ha sagt att svarta hål inte existerar. Istället menar Hawking att det finns ”gråa hål”, enligt Daily Mail.

– Frånvaron av händelsehorisonter innebär att det inte finns några svarta hål – i den meningen att regimer som ljuset inte kan fly till oändlighet, säger han i publikationen som heter ”Informationsbevarande och väderprognoser för svarta hål”.

Hawking menar att ”händelsehorisonten”, från vilken inget kan komma bort från, inte ens ljus, inte är förenligt med kvantmekaniken.

Stephen Hawking är en av grundarna till den moderna svarta hålet-teorin och väcker därmed en del uppmärksamhet med denna i forskarvärlden radikala teorin. 

Istället menar Hawkings att är en mer godartad ”skenbar horisont”, som endast tillfälligt fångar materia och energi  innan det slutligen släpps ut, dock i en  förvrängd form.

”Det finns ingen flykt från ett svart hål i den klassiska teorin,” säger Hawking till tidningen Nature. ”Kvantteorin möjliggör dock att energi kan fy från ett svart hål”.

En fullständig förklaring av processen skulle dock kräva en teori som framgångsrikt kombinerar gravitation med de andra grundläggande naturkrafterna. Men det är ett mål som har gäckat fysikerna under nästan ett sekel och är enligt Hawking , ”fortfarande ett mysterium.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag