Stjärna var korv

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 11 aug 2022 2022-08-11
E-post

Ett foto som påstods föreställa den röda dvärgstjärnan Proxima centauri var i själva verket en skiva korv. Nu ber den franska fysikern Etienne Klein om ursäkt för skämtet, som var menat att varna för falska bilder.

Den 31 juli i år twittrade den franska fysikern Etienne Klein ett foto som han hävdade föreställde stjärnan Proxima Centauri, en så kallat röd dvärg som ligger omkring 4,2 ljusår från jorden och är den stjärna som ligger närmast vårt solsystem.

Enligt Klein var fotot taget av Nasas James Webb-teleskopet. ”En ny värld avslöjas dag för dag”, skrev Klein.

Kleins tweet blev viral, och tusentals twittrare kommenterade fotot och det nya avancerade rymdteleskopet, som kostat tio miljarder dollar och skickades upp i omloppsbana i december 2021.

Men i en följande tweet avslöjade Klein att fotot var en bluff. I själva verket hade Klein fotograferat en skiva av den spanska korvsorten chorizo.

“Enligt samtida kosmologi finns inget objekt besläktat med spanska charkvaror någon annanstans än på jorden”, skrev Klein skämtsamt.

Efter hård kritik bad Klein några dagar senare om ursäkt för sitt spratt. ”Jag ville helt enkelt uppmana till försiktighet med bilder som verkar tala för sig själva. En forskares skämt” skrev Klein.

Läs även: Så arbetar Nasa för att stoppa jordens undergång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag