Stjärnadvokaten duger inte för terroristen – Kräver sunnimuslim som försvarare

Rakhmat Akilov. Bild: Privat.
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 735

STOCKHOLM Enligt Rakhmat Akilov kan inte stjärnadvokaten Johan Eriksson tillvara hans intressen på bästa sätt. Det krävs en sunnimuslim för jobbet. Det framgår av en begäran om advokatsbyte som Johan Eriksson skickat till Stockholms Tingsrätt på uppdrag av sin klient, den terrormisstänkte uzbekiern Akilov.

Rakhmat Akilov, misstänkt för att ha genomfört terrordåden i centrala Stockholm, har begärt att få byta ut stjärnadvokaten Johan Eriksson som han först tilldelades som sin försvarare. Istället kräver Akilov en advokat som är sunnimuslim. Det rapporterar Expressen.

I en handling vid Stockholms tingsrätt begärde advokat Eriksson, å sin klients vägnar, att han skulle entledigas från uppdraget att försvara Akilov.

”Som grund för min begäran åberopas att NN uttryckligen önskar att han försvaras av en advokat som är sunnimuslim. Enligt NN kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intresse på bästa sätt”, skriver Eriksson i sin begäran.

Enligt tingsrätten finns det inte tillräckliga skäl för att byta offentlig försvarare, därmed avslås begäran.

”Tingsrätten har i dag avslagit en begäran om byte av offentlig försvarare från en person som anhållits med anledning av händelsen på Drottninggatan den 7 april 2017”, skriver Stockholms Tingsrätt på sin hemsida.

Eriksson säger till Expressen att han kommer fortsätta försvara Rakhmat Akilov även efter beslutet.

– Jag kommer givetvis respektera beslutet som fattats och fortsätta försvara honom.

Eriksson har fått blandade reaktioner på att han åtagit sig uppdraget med att försvara den terrormisstänkta Akilov. Han understryker att det inte är brottet han försvarar, det är den misstänkta bakom det. Enligt Eriksson har alla rätt till ett ordentligt försvar.

– Jag tror att det är väldigt viktigt i ett sådant här läge, där hela landet är i sorg, att man visar att man kan leva upp till demokratiska värden och se till att det genomförs på ett rättssäkert sätt.

Under måndagseftermiddagen begärdes Rakhmat Akilov häktad för terroristbrott. Han är på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag