Stjärnans äckel efter Balis tweet om IS-kvinnor: ”Kräks”

Foto: Nyheter Idag / Anders Henrikson
  • Söndag 17 feb 2019 2019-02-17
E-post 7848

SVERIGE Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har återigen rört upp en smärre kritikstorm på Twitter – den här gången med ett inlägg om ”IS-honor” som vill återvända till sina hemländer. ”Kräks”, kommenterar artisten Eva Dahlgren.

Efter att Islamiska statens ”kalifat” i Mellanöstern störtat samman vill nu kvinnor som gift sig med terroristerna få hjälp att återvända till sina västerländska hemländer. Hanif Bali menar att dessa kvinnor och deras barn kan få ”ruttna kvar där” snarare än att välkomnas tillbaka.

Som så ofta när Bali rör upp starka reaktioner på Twitter finns det de som håller med honom – och de som tar starkt avstånd från hans åsikter och retorik. Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, tycker att Balis sätt att uttrycka sig ”närmar sig en nivå som inte hör hemma i ett civiliserat och humant Sverige”.

Själv har Ramberg kallat meningsmotståndare för ”bruna råttor” i ett blogginlägg om tidigare nämnde riksdagsman.

En annan som opponerar sig mot Balis ordval är TT:s politiske reporter Owe Nilsson. Han tycker att M-politikern avhumaniserar människor och agerar därmed på samma sätt som IS-terroristerna. Samtidigt menar Dagens Nyheter-kolumnisten Hanne Kjöller att Balis användande av ordet ”honor” ”solkar ned det offentliga samtalet”.

Att Bali använder ett avhumaniserande språk om IS-brudarna är också en kritik som den före detta MP-politikern Nils Karlsson framför. Han varnar Bali för en stundande ”ocean av skit” – något riksdagsmannen tar som en hedersbetygelse.

Sångerskan Eva Dahlgren säger att Balis tweet får henne att kräkas och att hon tänker spara den som ett exempel på hur politiker betedde sig ”när internet var ungt”. Hon får medhåll av bland andra vänsterdebattören Daniel Suhonen som kallar uttalandet ”vidrigt”.

Ska Sverige låta kvinnliga IS-medlemmar som har svenskt medborgarskap komma till Sverige igen?
20022 röster (se resultat)

Läs även: Heberlein: Slöja på barn får aldrig normaliseras

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag