Stockholm slår rekord i skjutningar: Ökar 43 procent på bara tre år

  • Onsdag 27 sep 2017 2017-09-27
E-post 1152

STOCKHOLM Från 65 skjutningar 2014 till 93 skjutningar tre år senare. Det är facit för Stockholmspolisen som nu kan konstatera att det potentiellt dödliga våldet ökat med 43 procent på bara tre år. – Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson vid Stockholmspolisen.

Nya siffror över skjutningarna i region Stockholm är ingen munter läsning. Under onsdagen presenterar Stockholmspolisen statistik över perioden 1 januari till 20 september för i år. Under dessa månader har det inträffat 93 skjutningar där 29 personer skadats och 12 personer avlidit. Backar vi till 2014 var motsvarande siffror betydligt lägre med 65 skjutningar där 19 skadades och sex avled.

Polisen berättar på sin hemsida att det pågår ett riktat arbete mot just skjutningarna. Det arbetet leds av Jan Evensson.

– Antalet gängrelaterade skjutningar har ökat i regionen de senaste åren. Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutningarna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger han.

Under våren 2017, när Stockholm drabbades av en period med flera skjutningar på kort tid, inledde polisen en särskild händelse. Det betyder att myndigheten prioriterar om resurser för att komma åt de grupper som står bakom skjutningarna. Fokus har bland annat varit just brott där skjutvapen använts i offentlig miljö, berättar polisen på sin hemsida.

– Målet med våra åtgärder på kort sikt är att kyla ner läget för att förhindra nya brott samt självklart att lagföra gärningsmän, fortsätter Jan Evensson.

”Tung belastning som utmanar den polisiära resursen”

Vidare berättar polismyndigheten att de vidtar flera åtgärder för vända den negativa utvecklingen, men det har inte lyckats vända trenden. Nu öppnar polisen för att stärka upp med ännu fler poliser från andra delar av landet, något som kan drabba områden med lägre brottslighet. ”Ytterligare åtgärder som att till exempel begära förstärkning ibland annat utredningsarbetet från övriga delar av Sverige kan komma att vidtas”, skriver polisen på sin hemsida.

Procentuellt har antalet skjutningar ökat med 43 procent på tre år. Om trenden håller i sig skulle det betyda en fördubbling av antalet skottlossningar inom en sjuårsperiod. Flera gånger beskriver polisen den försämrade situationen med ord som ”utmaningar”.

– Vi har en samlad och bra bild av problematiken i regionen. Det finns dock utmaningar då vi har haft en period av tung belastning som utmanar den polisiära resursen. Vi kommer att fortsätta det arbete vi påbörjat med oförminskad styrka, säger Evensson.

En mer detaljerad statistik redovisas på polisens hemsida. Där bryts siffrorna på skjutningar ner på respektive polisområde. Dessa områden är Stockholm Norr, Stockholm City och Stockholm Syd. Även den korta perioden 24 augusti till den 20 september 2017 redovisas.

DEFINITION: Bekräftade skjutningar

En konstaterad skjutning är att det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och i inte uppenbart oavsiktlig.

Källa: Polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag