Stockholmare förstår inte resten av landet – studie visar att klyftan ökar

Stockholm. Foto: Magnus Johansson/CC
  • Måndag 26 mar 2018 2018-03-26
E-post 194

SVERIGE Klyftan mellan Stockholm och resten av landet verkar öka. Det framkommer i en studie av Stockholms Handelskammare där drygt 2 000 personer som bor utanför huvudstaden har fått tycka till.

40 procent av de tillfrågade tycker att motsättningarna mellan stad och land har blivit större de senaste åren. En stor majoritet tycker också att stockholmare inte förstår hur resten av landet har det, rapporterar Sveriges Radio om studien.

– Tillräckligt många människor som bor utanför de stora städerna känner sig åsidosatta, känner att en ekonomisk utveckling inte kommer dem till del. Att allt för mycket politisk och ekonomisk makt finns i storstäderna, och det blir man frustrerad över, säger Fredrik Torehammar som är ansvarig för rapporten, till Sveriges Radio.

Attityderna till Stockholm tycks ha en koppling till hur det går för hemorten.

Neddragningar på service bidrar

– Om man är missnöjd för hur det går för den egna bygden är sannolikheten att man skyller det på Stockholm ganska hög. Men det finns också platser i Sverige där det går bra och man känner sig positiv till den egna framtiden, och då gillar man också Stockholm, säger Fredrik Torehammar.

Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg har viss förståelse för hur resten av landet upplever det.

– Om man kollar på orter utanför Stockholm kan man se att de är ganska avlövade på service som fanns förr, som posten till exempel. Det gör att man kanske inte känner igen sig i den bilden man ser av utveckling som beskrivs i medier. Jag tror att det är det som är grogrunden till att man känner en missförståelse, säger han till Sveriges Radio.

Tycker du att stockholmare har bra koll på läget i resten av landet?
2478 röster (se resultat)

Läs även: PLUS! ”Stockholmare är som spermier” – Bert Karlsson om klyftan mellan stad och landsbygd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag