”Stockholmare lider av mindervärdeskomplex – jag förstår dem”

Fredrik Marthell och hans Facebooksida - Bilden är ett montage. Foto: Privat
  • Måndag 28 apr 2014 2014-04-28
E-post 0

FACEBOOK Han häcklar Stockholmare med sin Facebookgrupp och har fått över 26000 följare. Med roliga vitsar, bilder och videos har han på ett och ett halvt år byggt upp den kanske största och tramsigaste skånesidan på Facebook. Möt Fredrik Marthell, 31 år, från Skåne.

Fredrik driver en Facebooksida som heter ”Fuck you Im from Skaune”. När Nyheter Idag når Fredrik över telefon flinar han och undrar om han verkligen måste ”va lide pelleredig”, vilket betyder ungefär ”seriös”. Efter en stund skärper han dock till sig och försöker svara på våra frågor.

– Jag startade gruppen som en kul grej. Det är kul att dela med sig av sådant man själv gillar och se att det är många andra som också uppskattar samma grejjer. Det är humor, tänkvärdheter, stockholmspikningar och skånerelaterade inlägg, berättar Fredrik för Nyheter Idag.

Är Skåne bättre än Stockholm?

– Definitivt! Jag trivs bäst i öppna landskap. När jag tänker på Stockholm tänker jag på Jonas Gardell, lite fjolligt och sådär. Riktiga skåningar har hår på bröstet, skrattar Fredrik i telefonen när Nyheter Idag ringer upp.

Vad är största skillnaden på Skåne och Stockholm?

– Stockholmarna tror att de regerar, skåningarna vet att skåningar regerar. Vi är helt enkelt bäst. Dessutom lider stockholmare av mindervärdeskomplex, men jag förstår dem.

När Nyheter Idag frågar om Fredrik har några belägg för att skåningar skulle vara bättre än stockholmare väljer han att dra en liknelse för att förklara vad han menar.

– Sverige är som en blomma och blomman får ju sin näring från roten, det vill säga Skåne och utan Skåne så hade det ju inte varit så mycket med Sverige.

Bör Skåne bli självständigt?

– Ja. Då slipper vi bära upp övriga landet. Ekonomiskt och sånt, vi är ju inkörsporten till Sverige, Öresundsbron och sånt.

Varför tror du Facebooksidan fått så många följare?

– För att alla ser upp till Skåne trots att vi ligger längs ner på kartan. Dessutom är jag skåningarnas skåning. Lite som en kung ungefär.

Har du något mål med sidan?

– Nej det har jag inte, jag kommer hålla på så länge det är kul.

Har du någon hälsning till Stockholmarna?

– Fuck you! I’m from Skaune!

Vad tycker du? Är skåningar bättre än Stockholmare? Skriv en kommentar och berätta vad du tycker!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag