Stockholms finansborgarråd: Rinkeby är ”en av våra fina stadsdelar i Stockholm” – jämförs med Bagdad Bob

Foto: SVT
Foto: SVT
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 4695

STOCKHOLM Rinkeby är ”en av våra fina stadsdelar i Stockholm”. Det hävdar stadens socialdemokratiska finansborgarråd Karin Wanngård. Nu jämförs S-politikern med ”Bagdad Bob”.

Finansborgarrådet reagerade under gårdagen kraftfullt på att den norska invandringsministern Sylvi Listhaug besökte Rinkeby, pratade med polisen och försökte informera sig om situationen i förorten.

– Såhär beter man sig inte som en minister. Man åker inte till en av våra fina stadsdelar i Stockholm, i Rinkeby där det sprudlar av livskraft och energi och säger att: ”Här går det inte bra”, utbrast Wanngård i SVT:s ”Aktuellt” igår.

I ett separat pressmeddelande krävde hon dessutom en ursäkt från den norska ministern.

– Den norska integrationsministern, Sylvi Listhaug, valde att använda vår gästfrihet till att göra populistiska och osanna poänger i den norska valrörelsen. Det gör mig både besviken och arg och jag tycker Sylvi Listhaug är skyldig stockholmarna en ursäkt, sade hon i ett uttalande som fortsatte:

– Stockholm är en stad som är öppen mot omvärlden, och stockholmarna har upprepade gånger visat sin solidaritet med människor som drabbats av krig och förföljelse. Solidaritet är inte alltid enkelt, och vi jobbar hårt med vår integration. Alla som vill ska ha möjlighet att bidra till och ta del av Stockholms framgångar. Integration bygger på att vi skapar respekt för varje enskild individ. Att hetsa och skapa rädslor är precis det motsatta, och en farlig väg att gå.

Hennes uttalanden om Rinkeby som ”en av våra fina stadsdelar” har fått den borgerliga debattören och bloggaren Marcus Birro att reagera. ”Nu har huvudstaden och Sverige fått sin egen kvinnliga Bagdad Bob”, skriver han på sin blogg.

Bagdad Bob, eller Mohammed Said as-Sahaf som han egentligen heter, var Iraks informationsminister åren 2001 till 2003 när Saddam Hussein styrde landet. Han uppmärksammades för att under Irakkriget ihärdigt förneka att de USA-ledda trupperna var på väg att besegra de irakiska soldaterna.

Birro skriver också att han tycker det är ”fruktansvärt skamligt att ett finansborgarråd på det här hysteriskt värdelösa sättet helt enkelt blundar för den verklighet som hon är skyldig till att ha skapat”.

Tycker du att Sylvi Listhaug borde be stockholmarna om ursäkt?
9151 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag