Stockholms hemlösa trötta på tiggarna

Stockholms hemlösa alltmer oroliga över mängden EU-migranter. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 1482

STOCKHOLM Situationen som uppstått i Stockholm, där hemlösa och tiggare kämpar om samma gator, har urartat i hot och våld. Situation Stockholms försäljare vittnar om en stad som inte längre är stor nog.

Det ökade antalet tiggare på Stockholms gator har blivit ett problem för de hemlösa som säljer den lokala Situation Stockholm. Det skriver gatutidningens chefredaktör Ulf Stolt i en artikel publicerad i förra veckan.

I artikeln berättar Ulf om hur många av de som säljer Situation Stockholm känner sig trängda av vissa tiggare och orättvist behandlade av andra.

– Jag hade tiggare runt min plats förr. De kom och satte sig på var sin sida om mig och tiggde. Det störde också min tidningsförsäljning. Köpte nån en tidning var de där med sin mugg, har säljaren Tony, som inte vill uppge sitt efternamn, berättat för Ulf Stolt.

Säljer utan legitimation och hotar konkurrenter

En annan återkommande företeelse verkar även vara att individer som saknar försäljarlegitimationen man måste ha för att få sälja Situation Stockholm, ändå skaffar sig tillgång till några exemplar för att sedan sälja svart.

För Situation Stockholm berättar försäljaren Tarja att det var just vad som hände en morgon i Sundbyberg.

– Jag blev så förbannad. Jag gick fram till henne och visade min försäljarlegitimation och min jacka med Situation Sthlm-loggan på och sa att, det där företaget jobbar jag på. Då gick hon. Men hon var tillbaka sen såg jag, förklarar hon.

I Stockholm har många tiggare börjat sälja magasinet Sofia Z. En affärsidé som skulle hjälpa EU-migranterna och även troligen kunna fungera som ett gott, marknadsmässigt, komplement till Situation Stockholm om det inte vore för hur den nya tidningen säljs på vissa ställen.

Situation Stockholms säljare vittnar om att de både blivit hotade och till och med utsatta för våld av konkurrentens försäljare.

– Jag har blivit hotad och utan att jag gjorde nåt så ringde nån i en affär eller om det var väktarna till polisen. De kom och tog med sig en kvinna. Hon skrek och knuffade på mig, jag visste inte vad jag skulle göra så jag försökte gå därifrån. Men jag gjorde ingen anmälan sen när polisen kom så de släppte henne, berättar gatutidningsförsäljaren Miklos.

Internationella romadagen inleddes med nya skattemiljoner

På onsdagsmorgonen skrev Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Metros debattsida att regeringen nu tänker satsa 52 miljoner kronor de kommande åren på åtgärder ämnade att inkludera romerna i det svenska samhället. Utspelet kommer samtidigt som Sveriges romer firar sin nations egna internationella dag, eller nationaldag, till minne av den första romska kongressen i London 1971.

Den nuvarande regeringen, såväl som den förra, har lagt ned mycket tid och pengar för att lösa problemen som uppstått när den västerländska kulturen krockar med den romska.

Under fjolårets internationella romadag fick dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag ta emot kritik för sitt uttalande om att man nu skulle fira och minnas vad romer bidragit med i Sverige. Kritiken och debatten som följde, följde ofta en ideologisk skiljelinje med extremistiska undertoner.

Idag verkar dock kritiken mot det ännu olösta samhällsproblemet blivit en lika mycket politisk som civil och kulturell fråga. Opolitiska röster höjs nu som frågar sig hur länge den ständiga kulturkrocken ska låtas fortgå innan den utvecklas till något ännu värre.

– Det har blivit för mycket av allting för folk, de orkar inte, vill inte. Droppen blev ju EU-migranterna och tiggeriet. Alla stänger av. Det blir bara hat som gäller till slut. Det är jobbigt. Jag vill ju bara göra mitt jobb. Jag blir ju också hatisk till slut – de tar min plats, mina kunder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag