Stockholms stad har ingen koll på återvändande IS-terrorister

Bild: Voice of America
  • Onsdag 19 dec 2018 2018-12-19
E-post 340

SVERIGE Enligt SVT Nyheter har Stockholms stad ingen kontakt med de IS-terrorister som har återvänt till kommunen efter att ha stridit i Syrien och Irak.
– De har våld i sinnet och kan ta till våld i framtiden, säger polisens expert på våldsbejakande extremism.

Sedan 2012 har 300 personer tagit sig från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS, enligt Säpos uppgifter. Ungefär 150 av dessa jihadister har sedan dess återvänt till Sverige – främst till Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan 35 och 40 har återvänt till Stockholm, men SVT kan nu avslöja att kommunen inte har tagit kontakt med en enda av dem. Detta trots att man har en verksamhet mot våldsbejakande extremism sedan 2016. PO Hellqvist, tidigare Säpo-chef i Göteborg som nu jobbar inom den öppna polisen med våldsbejakande extremism, kan knappt tro att det är sant.

– Det är inte bra. Myndigheterna behöver veta vilka de här individerna är och det finns flera skäl till det. Dels kan de här individerna vara farliga för samhället och det kan också vara så att en faktiskt behöver hjälp för att inte bli farlig, säger PO Hellqvist till SVT.

Enligt SVT kan dessa återvändare inte ställas inför rätta utifrån rådande lagstiftning. Men de kan fortfarande utgöra hot och bära med sig den ideologi som fick dem att lämna Sverige. I Syrien och Irak kan de ha deltagit i strider och lärt sig hantera vapen och sprängmedel.

– De bär fortfarande på det här tankegodset. De har våld i sinnet och kan ta till våld i framtiden. Om det händer inom en vecka, 14 dagar eller något annat vet vi inte, säger PO Hellqvist.

Han menar att myndigheterna måste ha bättre kontakt med invånarna i de så kallade utsatta områden som jihadisterna reser från. Under tiden som tjänstemännen sitter på sina kontor radikaliseras ungdomarna i förorterna.

– Det finns grogrund för detta ute i de särskilt utsatta förortsområdena och det pågår en maktkamp mellan olika religiösa falanger. Vi kan se också hur man försöker nå ungdomar i den här känsliga åldern.

Läs även: Utlänning häktad för förberedelse till terroristbrott

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag