Stockholmspolis: Fria skolvalet bakom dödsskjutningarna

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 feb 2019 2019-02-13
E-post 3709

STOCKHOLM Det handlar inte om massinvandring eller misslyckad integration. I stället är det det fria skolvalet och det fria vårdvalet och andra ”liknande” åtgärder som ligger bakom att det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar i Sverige än i Tyskland bland unga män. Det uppger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till SVT.

Enligt SVT är Sverige ett av Europas mest välmående länder. Trots det är dödskjutningar tio gånger vanligare bland gruppen unga män i Sverige än i Tyskland, ett land som liknar Sverige socialt och ekonomiskt. Uppgifterna kommer från en studie från ifjol av bland andra Joakim Sturup (huvudförfattare), Amir Rostami, Manne Gerell och Jerzy Sarnecki. Studien visar också att dödskjutningarna har femdubblats per capita från 1996 till 2015.

Sverige ligger även betydligt högre än våra nordiska grannländer.

Men orsaken till ökningen är höljt i dunkel för poliser som SVT intervjuar. En göteborgspolis konstaterar att man har stora förorter och att det finns ”ett utanförskap” i olika områden. Han utvecklar inte närmare.

Patrik Andersson är underrättelsechef i polisregion Syd. Han har ingen aning varför det är fler skjutningar i Sverige jämfört med grannlandet Danmark.

– Den frågan ställer många sig. Danmark, som ligger närmast oss, hade ganska mycket skjutningar förra året. Köpenhamn är en större stad men det var nästan i paritet till Malmö. Men det var inte med dödlig utgång på samma sätt. Varför vi har fler skjutningar i Sverige vet jag faktiskt inte, säger han till SVT.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren i Stockholm samordnar forskning kring skjutvapenvåld och arbetet i särskilt prioriterade områden. Det visar sig att han har en teori om orsakerna till att Sverige har många dödsskjutningar – det fria skolvalet och det fria vårdvalet och liknande politiska åtgärder.

– Generellt sett leder Sverige i EU när det kommer till välfärd och det gäller såväl ekonomisk utveckling som arbetsförhet och liknande. Men det gäller bara 94 procent av Sveriges befolkning. Sex procent har fått det väsentligt sämre. Det fria skolvalet, det fria vårdvalet och andra saker har lett till ett väldigt ekonomiskt och strukturellt problem för de som lever i särskilt utsatta områdena. Däri ligger den svenska paradoxen, säger han.

– Det här är ingenting vi orkar hantera. Det vi ser nu är att en liten promille bland de här 6 procenten som inte känner sig delaktiga har börjat skjuta och agera på ett sådant sätt att det påverkar övriga 94 procent av befolkningen. Här måste vi kraftsamla och skapa förutsättningar för de som verkar i de här områdena.

Gunnar Appelgren tror även att Sverige är mer utsatt beroende på det geografiska läget. Han hänvisar till att Öresundsbron gör att det går att smuggla vapen och narkotika rakt in i landet. Någon förklaring till varför det geografiska läget är värre för Sverige än för Tyskland och Danmark – som ligger på smugglingsvägen upp – ger inte Appelgren.

– Däremot är det lite knepigt att se varför vi inte har handgranatsproblematiken i Danmark och Tyskland. Danmark har ju problem med skjutningar, framför allt i Köpenhamn, och de har lite samma resonemang utifrån sina utsatta områden.

Gunnar Appelgren får frågan om våldet har blivit grövre.

– Ja, mycket grövre. Man skjuter för att döda helt klart när man skjuter med automatvapen genom kroppen på folk på det där sättet. Men man gör också olika typer av budskap. Det är ett övervåld i vissa av våra utredningar. Man skjuter inte bara när de ligger utan man avslutar med att slänga en handgranat på dem också. Det är en markering som säger att jag kommer åt dig var jag vill och jag gör precis vad jag vill med din kropp. Tyvärr har det blivit extremt våldsamt.

Äldre studier, där man kartlagt gärningsmäns bakgrund, visar att invandrare är överrepresenterade inom brottsstatistik. Sverigedemokraterna och den tidigare centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson har i många år krävt att Brottsförebyggande rådet, Brå, får i uppdrag att göra en ny studie. Tidigare har justitieminister Morgan Johansson (S) motsatt sig detta och hänvisat till att man redan vet tillräckligt.

– De visar ungefär samma sak – att minoritetsgrupper är ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men också att det oftast försvinner helt och hållet när man rensar socioekonomiska faktorer. Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg. Den slutsatsen räcker för mig att arbeta efter, sade han till Expressen.

Frågan har varit oerhört politiskt känslig och när SVT:s Agenda i januari 2017 skulle arrangera debatt om en eventuell ny studie vägrade S, MP och V att debattera frågan.

Brå meddelade i maj 2018 att man ”överväger” att göra en ny studie liknande tidigare studier.

Är det fria skolvalet och liknande åtgärder en förklaring till att det är många dödsskjutningar i Sverige?
4109 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag