Stockholmspolisens specialtaktik mot terrorister: Får springa och hämta vapen som kan vara för klena

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 21 jun 2017 2017-06-21
E-post 624

STOCKHOLM En potentiell terrorist behöver inte stressa om denne begår terrordåd i Stockholm. De poliser som har till uppgift att stoppa och förebygga terrordåd är tvungna att springa till en polisbil, där en tredje polis vaktar vapnen. Sedan får de springa tillbaka och försöka nedkämpa en eventuell misstänkt terrorist. Detta med betydligt klenare vapen än vad kriminella i Stockholm normalt använder vid exempelvis bankrån.

En poliskälla berättar för Nyheter Idag att polismyndigheten har en så kallad ”trygghetsskapande” insats som kallas ”Irma”. Den insatsen har som syfte att bland annat agera mot terrordåd där poliser är beväpnade med förstärkningsvapen, så kallade MP5. Men till skillnad från andra länder har Stockholmspolisen en märklig specialtaktik.

Poliserna, som är beväpnade med MP5, åker tre personer i ett fordon. Men när de patrullerar på platser där ett tänkbart terrordåd skulle kunna inträffa, då väntar en polis kvar i bussen. Och ingen av de patrullerande poliserna bär förstärkningsvapen på sig.

– Anledningen är att man inte vill att poliserna ska synas med automatvapen helt enkelt. Man vill skapa trygghet, men man vill inte att polisen ska synas med automatvapen. De ska finnas där. Den tredje personen är helt enkelt till för att vakta vapnen.

Poliskällan berättar att om ett terrordåd inträffar får de bägge poliserna helt enkelt springa tillbaka till bilen, där den tredje polisen vaktar förstärkningsvapen, hämta dessa och sedan springa tillbaka till den plats där en terrorist begår sitt terrordåd. Men även om polisen, trots allt, skulle hinna fram i tid med förstärkningsvapnet MP5, kan det ändå vara lönlöst att försöka stoppa en potentiell terrorist.

MP5 är i praktiken en automatpistol med ett magasin om 30 skott. Ammunitionen är samma som för vanliga pistoler som polisen använder, alltså 9 mm. Skulle en terrorist exempelvis vara beväpnad med en Kalashnikov, ett vapen det finns gott om svarta marknaden i Stockholm, är polisen i praktiken chanslös. Det är ett vapen med betydligt större eldkraft, poängterar poliskällan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag