Stolpe på 400 kV stamnätsledning knäcktes av stormen

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 31 jan 2022 2022-01-31
E-post 634

Under söndagen tvingade Svenska Kraftnät ta en stamnätsledning ur drift då en fackverksstolpe i stål helt enkelt knäcktes under helgens oväder. – Detta är mycket ovanligt och samtidigt oroande. Det väcker minst sagt frågor om underhållet, säger en källa med lång bakgrund från Svenska Kraftnät.

Det är på sträckningen mellan Tenhult och Horred som en fackverkstolpe på stamnätet brutits av i samband med helgens oväder. Kapaciteten på sträckningen är 400 kV, vilket är de största luftledningarna i det svenska stamnätet.

I och med att stolpen knäcktes togs den ur drift, varpå elöverföringen till södra Sverige och elområde 4 påverkas. Även kraftöverföring mot Danmark påverkas av den skadade ledningen.

Källa: ”Väcker allvarliga frågor”

Nyheter Idag fick uppgifterna i helgen av en källa med många års bakgrund inom Svenska Kraftnät. Personen berättar att det är en snackis internt där medarbetare på SvK frågar varför inte det statliga affärsverket går ut med informationen.

– Det är ytterst ovanligt att en sådan här stolpe knäcks. De ska tåla mycket värre stormar än det vi upplevde i helgen. Samtidigt är det knäpp tyst utåt, men undantag för en liten mening på hemsidan där knappt någon information framkommer. Det väcker allvarliga frågor om underhållet på stamnätet.

Uppgifterna som hänvisas till är en torr mening på SVK:s hemsida som säger att ”ledning mellan Horred och Tenhult skadad och tagen ur drift under söndagen (30 januari). Påverkar kapaciteter i snitt 4 och till och från Själland”.

– Eftersom det påverkar överföringen i snitt fyra, samt till Danmark, kan detta mycket väl påverka elpriserna i elområde fyra om avbrottet är långvarigt. Om inte annat borde Svenska Kraftnät gå ut med mer detaljerad information bara av den anledningen.

När Nyheter Idag ringer till Svenska Kraftnäts presstjänst känner de först inte till den knäckta stolpen. Senare återkommer presstjänsten och bekräftar att det är en 400 kilovoltsledning på stamnätet som skadats och tagits ur bruk. Det beräknas ta ungefär en vecka att reparera ledningen.

Enligt uppgifter till Nyheter Idag ska den knäckta stolpen stå i närheten av Horred. Om du bor i närheten av Horred, eller har mer information, får du gärna lov att tipsa Nyheter Idag via mejl på [email protected]

Artikeln har uppdaterats

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag