Stoltenberg utpekas som ny NATO-chef

  • Onsdag 19 mar 2014 2014-03-19
E-post 0

I september slutar danske Anders Fogh Rasmussen som NATO:s generalsekreterare. En annan skandinav tippas ta över – Norges S-ledare Jens Stoltenberg. Både Obama och Merkel påstås backa upp norrmannen.

Det är den italienska tidningen La Repubblica som släpper uppgiften att den norske S-ledaren och förre statsministern Jens Stoltenberg är den hetaste kandidaten till jobbet som NATO:s generalsekreterare. Den nuvarande generalsekreteraren dansken Anders Fogh Rasmussen slutar i september.

Uppgifterna i La Repubblica citeras nu i norska medier, bland annat i Verldens Gang.

-Vi kommenterar inte sådana här rykten, säger Stoltenbergs kommunikationsrådgivare Sindre Fossum Beyer till tidningen.

Enligt La Repubblica backas Stoltenbergs kandidatur upp både av USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

-Om detta är korrekta uppgifter ska det till mycket för att Stoltenberg inte ska bli vald, säger forskaren Svein Melby vid norska Institutet för försvarsstudier till VG. Stoltenberg har kapacitet för jobbet.

En annan kandidat är Italiens förre utrikesminister Franco Frattini. Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond och den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski nämns också i spekulationerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag