Stopp för SD-kampanj på tågstationer: ”Vi vill minimera risken för motdemonstrationer”

Statliga fastighetsbolaget Jernhusen sade nej till Sverigedemokraternas annonskampanj. Foto: Wikimedia Commons / Faksimil Facebook
  • Onsdag 4 nov 2015 2015-11-04
E-post 240

STOCKHOLM Sverigedemokraterna ville annonsera på fem olika järnvägsstationer men fastighetsägaren Jernhusen satte stopp för detta under tisdagen. – Vi har gjort en helhetsbedömning som omfattar mer än själva kampanjen, vi tittar på de oroligheter som varit i samhället och de oroligheter som varit på stationer, säger Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen.

Under gårdagen publicerade Sverigedemokraterna kritik mot det statliga fastighetsbolaget Jernhusen som äger tågstationer i Sverige. Anledningen är att partiet fått nobben för en annonskampanj som var tänkt att synas på fem olika tågstationer.

”Idag har det statligt ägda Jernhusen förvägrat Sverigedemokraterna att annonsera på landets tågstationer. Detta med anledning av att man på grund av rädsla viker sig för vänsterns våldsverkare”, skriver partiet på Facebook.

”Kampanjen handlar om flyktingfrågorna”

Nyheter Idag har talat med Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen, och hon förklarar i telefon att beslutet är en helhetsbedömning. Centralt i den bedömningen ligger dels att kampanjen handlar om flyktingfrågor, men även risker för oroligheter på tågstationer.

– Vi har gjort en helhetsbedömning som omfattar mer än själva kampanjen, vi tittar på de oroligheter som varit i samhället och de oroligheter som varit på stationer, kopplat till flyktingfrågor. Och kampanjen handlar om flyktingfrågorna.

Samtidigt är det inte första gången som Jernhusen fått förfrågan om annonsering från Sverigedemokraterna. Granath berättar att de tidigare haft en bra dialog med partiet om annonsering.

– Vi har haft dem som annonsörer tidigare hos oss och vi har haft en bra dialog, de vet vilka regler som gäller för att annonsera på stationer. Vi granskar alla annonser, oavsett om de är politiska eller kommersiella. Jernhusens ansvar är först och främst att bidra till ökat kollektivt resande genom att tillhandahålla fungerande och trygga stationer. I den här situationen har vi gjort en totalbedömning, där det är en ansträngd situation just nu på stationerna med fler resenärer än vanligt.

Vad blev reaktionen från SD i det här?

– De är självklart inte nöjda. Men vi har haft kontakt med dem sedan tidigare och de vet hur vi resonerar.

Även på er Facebooksida riktas kritik, bland annat att ni ”böjer er för det antidemokratiska trycket”. Hur ser ni på sådan kritik?

– Vi förstår självklart att folk har kritik mot våra beslut. Folk har åsikter oavsett vilket beslut vi fattar i den här frågan. Det finns de som har väldigt tydliga åsikter både för och emot i sådana här frågor och de är också väldigt angelägna om att få förmedla sina åsikter. Men vi hävdar att vi måste ta det här beslutet just med hänsyn till den totala situationen.

Frågan om den pågående flyktingkrisen är djupt polariserad mellan politiska grupper och tidigare har en kampanj från Sverigedemokraterna på Östermalms tunnelbanestation blivit attackerad av grupper på vänsterkanten. Men Granath berättar att hon även vägt in omständigheter som den hotbild som finns mot asylboenden. Det viktigaste är att tågstationerna måste fungera, poängterar Granath.

– Mycket av kritiken handlar om vänsteråsikter och illegala demonstrationer, men vi har även gjort en bedömning av de tendenser som finns i samhället just nu med att flyktingförläggningar blir attackerade. Vi har vägt in hela situationen i dess totala sammanhang, just för att vi är måna om att vår station måste fungera för resenärerna och hyresgästerna. Vi vill minimera risken för att det ska bli motdemonstrationer av något slag.

”Illa att ett stort statligt bolag viker sig för ett gäng pop-ligister”

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein tycker att svaret från Jernhusen är fegt. Han instämmer i kritiken mot det statliga bolaget och menar att de viker sig för enkelt.

– Det är illa att ett stort statligt bolag viker sig för ett gäng pop-ligister, alltså ligister som är ligister för de tycker att det är trendigt och coolt. Ska samhället fungera kan man inte vika sig för den här typen av människor, säger Wallerstein till Nyheter Idag.

Men vad tänker ni om det Jernhusen säger, att de måste ta hänsyn till sina hyresgäster och tågresenärer i första hand?

– Det är ju beklagligt att vi har ett samhälle där en enskild annonskampanj gör att folk löper amok och börjar slå varandra. Visst, det är förstås inte Jernhusens ansvar att se till att folk respekterar rätten att uttrycka sig, däremot är det upp till var och en att stå upp och försvara folks rätt att uttrycka sig. Där har även Jernhusen en funktion.

Istället för att stoppa Sverigedemokraternas annonskampanj menar Wallerstein att det är pop-ligisterna som borde stoppas.

– Ibland behöver man stå upp för det som är rätt även om det är obekvämt, avslutar han i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag